Sărbătoarea Mănăstirii Prisaca din județul Dolj

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 24 Aprilie 2024

În ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltprea­sfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Prisaca, din județul Dolj, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Din soborul care s-a rugat împreună cu ierarhul a făcut parte și părintele protos. Grigorie Sandu. În cadrul sfintei slujbe, teologul Mihnea Ilie Trică a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”-Ișalnița, din Protoieria Craiova Nord.

În cuvântul de învățătură, Înalt­preasfinția Sa a vorbit depre viața aleasă a Sfântului Gheorghe și despre mărturisirea acestuia îna­intea împăraților persecutori: „Este un moment de rugăciune, de înălțare sufletească, de preamărire a lui Dumnezeu, având pe Sfântul Gheorghe ajutătorul și ocrotitorul nostru. Mucenicul Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântul Gheorghe, mărturisitorul și purtătorul de biruință, s-a nevoit și s-a ostenit în vremea împăraților persecutori. Pe aceștia i-a înfruntat cu nădejdea și cu ajutorul Sfântului Duh, Cel care a vorbit prin Sfântul Gheorghe și l-a arătat pe el învingător din toate împrejurările vieții. Sfântul Gheorghe, fiind în fața persecutorilor săi, care căutau cu toate mijloacele să-l abată de la calea cea bună și de la calea spre Împărăția cerurilor, pe toate aceste ademeniri și promisiuni ome­nești le considera ca pe niște lucruri trecătoare. Cu ochii ațintiți la Crucea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în acest război s-a arătat neînfricat și purtător de bi­ruință”.