Praznicul Nașterii Domnului în Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii

Un articol de: Pr. Eugeniu Rogoti - 11 Ianuarie 2022

Urmând tradiţia Bisericii Ortodoxe Ruse de a se sluji în noaptea de Crăciun, la fel ca la Paşti, Preafericitul Părinte Patriarh Kiril al Moscovei a săvârşit mai multe slujbe în noaptea de 6 spre 7 ianuarie 2022, când se serbează Naşterea Domnului conform calendarului iulian neîndreptat. Slujbele au avut loc în Catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova şi au început cu Pavecerniţa, continuând cu Utrenia şi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

Aceste slujbe au fost transmise în direct de mai multe posturi de televiziune, de stat şi private, bisericeşti. Transmisiunea în direct a fost comentată de preşedintele adjunct al Biroului de presă al Patriarhiei Moscovei, Nikolai Derjavin.

Înainte de începerea slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Kiril a adresat telespectatorilor un cuvânt în care a subliniat importanţa Marelui Praznic al Naşterii lui Hristos. De asemenea, la finalul Liturghiei, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse i-a felicitat din nou pe credincioşi, amintind, printre altele, de nevoia instaurării păcii şi bunei înţelegeri în diferite zone din lume.

Alături de Patriarh, la slujbă au slujit şi patru Episcopi-vicari din Eparhia Moscovei. În timpul slujbei, la Ectenia întreită, diaconul a rostit cereri speciale pentru izbăvirea de actuala pandemie. Pastorala de Crăciun a Patriarhului Moscovei a fost citită la Liturghie de preotul Andrei Maruşceak.