Sărbătoarea Naşterii Domnului în Transilvania

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 28 Decembrie 2015

Naşterea Domnului Iisus Hristos a fost sărbătorită de credincioşi prin participarea la Sfânta Liturghie, iar mare parte dintre aceştia, îndeosebi copiii, au primit împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului. În prima zi de Crăciun, lăcaşurile de cult au răsunat de colindele cântate de copii şi adulţi, prilej pentru toţi credincioşii de a slăvi Naşterea Pruncului Iisus, aşa cum în urmă cu peste 2000 de ani cerurile şi pământul răsunau de cântările îngerilor şi păstorilor la Betleem.

Praznicul Naşterii Domnului a fost sărbătorit de sute de credincioşi la Catedrala mitropolitană din Sibiu, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” şi slujitori ai locaşului de cult din inima oraşului. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Timotei Popovici” al Catedralei mitropolitane, dirijat de diac. asist. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Mulţimi de credincioşi au primit împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi au ascultat la final scrisoarea pastorală a ierarhului.

„Timpul acesta dumnezeiesc al Marelui Praznic de acum să fie pentru noi toți prilej de înnoire sufletească, de întoarcere sinceră către Dumnezeu și către semeni, iar bucuria sfântă pe care o trăim în aceste zile să rodească în sufletele noastre pace, binecuvântare, împlinire, iertare și neclintită nădejde în milostivirea Iubitorului de oameni Dumnezeu”, a arătat IPS Mitropolit Laurenţiu.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un moment tradiţional oferit de ceata Junilor din Gura Râului şi de o ceată a Irozilor din Veştem, judeţul Sibiu, care au colindat în faţa Catedralei mitropolitane.
Numeroşi credincioşi au participat la slujba Vecerniei pentru a doua zi de Crăciun, oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Laurenţiu, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi preoţii de la bisericile din oraş şi împrejurimi. Aşa cum este tradiţia la Sibiu, oficialităţile judeţene şi locale, împreună cu toţi preoţii participă la această Vecernie din prima zi de Crăciun, urmată de recepţia oficială de la reşedinţa mitropolitană. În fiecare an, preoţii şi oaspeţii transmit la această recepţie mesajele şi urările de Crăciun, iar prezenţa tuturor preoţilor din oraş la Catedrala mitropolitană este un semn al unităţii şi frăţietăţii între comunităţile păstorite.

Sărbătoare la Catedrala din Cluj-Napoca

Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului a fost neîncăpătoare pntru cei veniți să participe la Sfânta Liturghie a praznicului Nașterii Domnului Iisus Hristos. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt­preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

La slujbă a luat parte și președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, alături de reprezentanți ai autorităților locale.

IPS Mitropolit Andrei a dat citire pastoralei de Crăciun, care pune accent pe educarea tinerilor. În contextul celor ce se întâmplă în societatea de astăzi și în lumea postmodernă, ierarhul a arătat că nu există altă soluţie decât educarea celor mici, iar modelul absolut în acest sens este Domnul Iisus Hristos, Cel născut în ieslea Betleemului.

La finalul pastoralei, Înalt­preasfințitul Andrei a mai spus că tinerii trebuie educați în spiritul Evangheliei lui Hristos, iar misiunea aceasta importantă le revine celor trei mari instituții: Biserica, Familia și Școala. Ierarhul i-a îndemnat pe creștini să participe la Sfânta Liturghie. 

Atmosfera de sărbătoare a fost completată de colindele interpretate de corul Catedralei Mitropolitane, condus de pr. prof. Vasile Stanciu. La momentul împărtășaniei foarte mulți credincioși, în special copii, au primit Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos, iar la finalul slujbei IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de protosinghel pe ieromonahul Benedict Vesa, secretar eparhial și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Naşterea Domnului prăznuită în cetatea Oradiei

Marele praznic al Naşterii Domnului Iisus Hristos a fost sărbătorit cu multă bucurie duhovnicească de către întreaga suflare dreptmăritoare din Episcopia Oradiei.

La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, de la a cărei sfințire a pietrei de temelie s-au împlinit anul acesta 20 de ani, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. A fost pentru întâia oară când Sfânta Liturghie din ziua praznicului împărătesc al Nașterii Domnului a fost săvârșită în catedrala propriu-zisă. În interiorul somptuosului lăcaș de închinare s-au finalizat, la începutul lunii decembrie din acest an, lucrările de introducere a instalațiilor termice de încălzire prin pardoseală, astfel încât slujbele religioase se pot săvârși de acum în spațiul generos al catedralei propriu-zise și în perioada de iarnă. La slujbă au luat parte sute de credincioşi orădeni care au venit să primească merinde pentru suflet în ziua sfântă de Crăciun. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul „Sfinții Melozi”, al tinerilor de la noua Catedrală Episcopală din Oradea.

PS Episcop Sofronie a vorbit despre însemnătatea praznicului Naşterii Domnului, marea sărbătoare a întregii lumi creştine, Naşterea după trup a Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu înomenit, care a venit în lume „la plinirea vremii” (Galateni 4, 4), subliniind înţelesurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice ce s-a citit, de Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei. La final, ierarhul a adresat credincioşilor din cetatea Oradiei urări, îndemnându-i ca, în aceste zile de praznic, să îşi umple sufletele de lumina şi bucuria ce izvorăsc din Naşterea Pruncului Iisus în ieslea din Betleem, Care a venit în lume pentru mântuirea neamului omenesc.

Sărbătoare la Catedrala Episcopală din Zalău

În ziua praznicului nașterii după trup a Domnului Iisus Hristos, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău. Alături de ierarh au slujit părinții de la Catedrală, Ioan Ghiurco, Gabriel Gârdan, Alexandru Stânean și Gheorghe Cornea. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Petroniu a dat citire obișnuitei pastorale adresate credncioşilor din cuprinsul Episcopiei Sălajului.

„Cunoscând viața regelui Irod, constatăm lucrarea celui rău în lume și înțelegem de mânia cărui tiran a scăpat Pruncul Iisus. În același timp vedem modul în care Dumnezeu poartă de grijă de cei aleși, de aceea să încercăm și noi să ne numărăm printre aceștia, pentru că așa cum a afirmat Sfânta Scriptură, <mulți sunt chemați, dar puțini aleși> (Matei 22, 14). Cu prilejul sfintelor sărbători ale Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei vă dorim tuturor sănătate deplină, viaţă îndelungată, realizări spirituale şi materiale spre slava lui Dumnezeu şi spre mântuirea oamenilor”.

Slujire arhierească la Catedrala Episcopală din Deva

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. PS Episcop Gurie a săvârșit Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor hunedoreni, cinstind luminatul praznic al venirii în lume a Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La momentul potrivit, părintele consilier Nestor Dinculeană a dat citire cuvântului pastoral la Nașterea Domnului al Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, cuvânt în care ierarhul a sintetizat exigențele așteptării duhov­nicești și beneficiile enorme ale acesteia, prezentând credin­cioșilor hunedoreni un model biblic de așteptare, în persoana Dreptului Simeon, cel care a așteptat „singurul lucru vrednic de a fi dorit, singurul lucru cu adevărat preţios, pe care un muritor îl poate aştepta: întâlnirea cu Dumnezeu”.

La finalul Sfintei Liturghii, Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost gazda lui Moș Crăciun, cel care a împărțit daruri tuturor copiilor care au participat la Sfânta Liturghie.

Naşterea Domnului la Baia Mare

La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Sfânta Liturghie, la care a asistat şi Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, a fost oficiată de Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de 20 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Petrică Aurelian Covaciu. Numeroşi credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului.

În cuvântul de învăţătură rostit la pericopa evanghelică, PS Iustin Sigheteanul s-a referit la mesajul Întrupării Fiului lui Dumnezeu, la semnul ceresc al stelei care i-a călăuzit pe magi până la locul Naşterii din Bethleem, la smerenia Naşterii într-un loc sărăcăcios, la darurile aduse Fiului lui Dumnezeu de cei Trei Crai la Naşterea Sa şi la semnificaţia acestora, la misiunea pe care o au tinerii din prezent pentru a deveni mărturisitori ai Naşterii Mântuitorului şi ai credinţei creştine.

Un cuvânt de învăţătură a rostit şi IPS Justinian, Întâi­stătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului. „Important este să se vestească cuvântul lui Dumnezeu, acum mult mai necesar ca oricând”, a subliniat ierarhul. În final, cei doi ierarhi au colindat, împreună cu credincioşii.