Sărbătoarea Parohiei „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Cluj-Napoca

Sărbătoarea Parohiei „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Cluj-Napoca
Un articol de: Oana Rusu - 23 Ianuarie 2019

Credincioșii din Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Cluj-Napoca şi-au sărbătorit ocrotitorul printr-un program duhovnicesc, în cadrul căruia au participat ca invitaţi mai mulţi preoţi, între care arhim. Dumitru Cobzaru şi arhim Benedict Vesa.

Programul închinat hramului Parohiei „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Cluj-Napoca a început miercuri, 16 ianuarie, cu oficierea slujbei Vecerniei Mari cu Litie, urmată de slujba parastasului, în sobor de preoţi şi diaconi.

Soborul a fost condus de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. În cuvântul de învățătură, părintele exarh a vorbit despre modul de viețuire al Sfântului Cuvios Antonie cel Mare şi perioada în care acesta a trăit, și despre împuținarea vocației monahale în perioada actuală.

La finalul slujbei, parohul Nicolae-Dragoș Kerekeș, a mulțu­mit invitaților pentru participare și a înălţat rugăciuni către Sfântul Antonie „să fie mijlocitor și ajutător în a pune început bun adevăratei nevoințe, apoi toți cei prezenți s-au bucurat de o agapă frățească”.

Sărbătoarea Parohiei „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a continuat duminică, 20 ianuarie, prin oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoţi și diaconi. Soborul a fost condus de arhimanritul Benedict Vesa, secretarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului și lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură, părintele Benedict Vesa a vorbit despre importanța mulțumirii şi a recunoştinţei faţă de binefăcători, „începând cu cel mai mare binefăcător al tuturor, Dumnezeu!”.
La sfârșitul slujbei, parohul Nicolae-Dragoș Kerekeș a mul­țumit invitaților pentru participare, apoi toți cei prezenți au participat la o agapă frățească.

Parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” a fost înființată în anul 2014, la cererea creș­tinilor ortodocși de pe strada Soporului, din Cluj-Napoca. Până în anul 2015 programul liturgic al parohiei s-a desfășurat în cadrul Muzeului etnografic „Poarta de su’ Feleac”, situat pe strada Soporului.

Din anul 2015, slujbele se oficiază într-o biserică de lemn adusă din Parohia Valea Fâ­națelor, Cluj, iar pe viitor parohia are ca scop construirea unei biserici pentru comunitatea parohială din cartierul Sopor și a unui centru rezidențial pentru vârstnici, conform pr. Nicolae-Dragoș Kerekeș.