Sărbătoarea pelerinilor la Mănăstirea Lainici

Data: 05 August 2015

În fiecare an, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos adună credincioşi de pretutindeni la Mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. Pelerinii sosesc în număr mare încă din ajun, dorind să se roage Sfântului Irodion, stareţul de la Lainici. Cei care se încumetă, purced pe drumul forestier din stânga mănăstirii, străbătând câţiva kilometri prin pădure, până ce ajung la Schitul Locurele, aşezat într-o frumoasă poieniţă. Aici fusese serbat iniţial praznicul Schimbării la Faţă, dar cu timpul, hramul Schitului Locurele a fost adoptat şi de Mănăstirea Lainici.
Anul acesta, bucuria duhovnicească prilejuită de hram va fi mare, întrucât credincioşii vor avea în mijlocul lor doi ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care vor săvârşi slujbe atât în biserica mănăstirii, cât şi la Altarul de vară al schitului.
La Schitul Locurele, Prea­sfin­țitul Părinte Nicodim va participa la slujba Privegherii ce se va săvârşi în ajunul praznicului, pe 5 august. La strană vor cânta psalții din Grupul „Sfântul Nicodim“ al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.
La ceremonia religioasă de joi, 6 august, sunt așteptați monahi şi monahii din întreaga ţară. După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, clericii și credincioşii vor fi poftiţi la tradiţionala agapă frăţească.
Sărbătoarea „Schimbarea la Faţă a Domnului“, ca hram al Mănăstirii Lainici, se leagă mai mult de istoria Schitului Locurele. Cinstitul aşezământ monahal este aşezat pe versantul vestic al Văii Jiului, la o altitudine de 750-800 m, pe muntele Gropul din masivul Vâlcan. A fost temeluit între anii 1850 şi 1852, prin osteneala monahilor Luca şi Cleopa.
Hramul ales, „Schimbarea la Faţă“, se leagă de o veche tradiţie monahală, conform căreia cei care fac sihăstrie în munţi se aseamănă Apostolilor Petru, Ioan şi Iacov, care pe Muntele Taborului au văzut minunea Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, aşa cum menţionează Sfintele Evanghelii. (Cătălin Cernătescu)