Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei şi a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna
La sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, numeroase locaşuri de cult şi-au cinstit ocrotitorii, printre acestea fiind şi Catedrala Mitropolitană din Sibiu, alături de noua Catedrală Episcopală din Oradea. Cu această ocazie, ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să urmeze exemplul de credinţă şi dragoste al celor doi sfinţi.
Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, a început în ajun cu slujba Vecerniei și Litia oficiate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, preoții de la bisericile din Sibiu și numeroși slujitori ai Sfintelor Altare din Brașov, Făgăraș, Mediaș, Rupea și alte localități din Arhiepiscopia Sibiului, precum și din alte eparhii. Apoi, credincioșii din Sibiu au participat împreună cu pelerini veniți din toată eparhia și din alte locuri ale țării, la tradiționala procesiune cu moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Alături de soborul de preoți și de credincioși au participat la procesiune un detașament de onoare de la Garnizoana militară din Sibiu și jandarmi.
IPS Mitropolit Laurențiu a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor, iar la final le-a mulțumit tuturor pentru participare.
În ziua de sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană a fost oficiată de șapte arhierei și numeroși preoți și diaconi. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat în sobor Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor de Episcop al Daciei Felix, și PS Episcop Ilarion Făgărășeanul. Împreună cu arhiereii au liturghisit consilieri eparhiali, protopopi, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, preoţi și diaconi.
La hramul Catedralei Mitropolitane au fost prezente numeroase oficialități, între care amintim aici parlamentari, autorităţi judeţene şi locale, cadre didactice universitare şi alţi oaspeţi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Mitropolit Irineu, care a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și a vorbit despre însemnătatea sărbătorii Sfântului Apostol Andrei și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna: „Între acești aleși ai lui Dumnezeu, între cei pe care Mântuitorul Iisus Hristos i-a pus să păstorească este și Sfântul Apostol Andrei, cel chemat de Dumnezeu cum vedem în Evanghelia de astăzi. El este acela care a înțeles glasul Mântuitorului Iisus Hristos, a înțeles că El este Mesia, a înțeles că El a venit în lume să propovăduiască Împărăția cerurilor, a înțeles că El este Acela care poartă pe umerii Săi oaia cea pierdută, a înțeles cuvintele Domnului, a primit Duhul Sfânt la Cincizecime, a venit să vorbească în părțile noastre și iată că noi ne bucurăm de această mare chemare a lui Dumnezeu, căci dacă el este cel dintâi chemat și noi suntem chemați ca să moștenim Împărăția cerurilor”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit ierarhilor, preoților, oficialităților, oaspeților, pelerinilor și tuturor participanților la această mare sărbătoare a întregului Ardeal: „Viața Sfântului Andrei Șaguna este pilduitoare pentru noi. A trăit doar 65 de ani, dar acești ani au fost foarte rodnici, o parte bună din viața sa dăruită fiind neamului românesc din Transilvania. I-a rânduit Dumnezeu să se nască la Mișcolț, să ajungă în Serbia, la Vârșeț, unde s-a desăvârșit teologic, apoi l-a trimis Dumnezeu aici, a fost vicar întâi și apoi episcop și s-a străduit foarte mult să ridice Biserica Ortodoxă din Ardeal la demnitatea pe care o avea Mitropolia Ardealului desființată în 1701. A reînființat Mitropolia Ardealului în 1864 și anul următor, lângă Eparhia Aradului existentă deja, a mai adăugat încă o episcopie la Caransebeș, punându-l ca episcop pe protopopul de Brașov, Ioan Popasu. Dăruirea lui de apostol a fost atât de mare, încât noi ne bucurăm acum de roadele mijlocirii sale. El a lăsat atât de multe semne pe pământ aici pentru noi care sunt și astăzi lucrări spirituale, culturale și sociale”.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu o ceremonie de acordare a mai multor distincții. Astfel, distincția „Crucea șaguniană pentru preoți” a fost oferită preotului Ioan Vladovici, victimă a regimului comunist și mărturisitor al credinței ortodoxe. „Crucea șaguniană pentru laici” a fost oferită prefectului de Harghita, Andrei-Jean Adrian, prefectului de Covasna, Sebastian Cucu, directorului Centrului Cultural „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, Ioan Lăcătușu, președintelui Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, comisarului general al Gărzii Naționale de Mediu, Bogdan Gheorghe Trif, senatorului Nicolae Avram, deputatului Constantin Șovăială și directorului Colegiului Național „Andrei Șaguna” din Brașov, prof. Dumitru Cezar Boghici. Distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei” a fost oferită directorului Târgului Național de Carte și Revistă Religioasă de la Sibiu, Lucian Coca.
Sărbătoare la Catedrala Mitropolitană clujeană
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat joi, 30 noiembrie, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în sobor de preoți și diaconi. Alături de credincioşi au asistat la slujbă oficialități județene şi locale, reprezentanți ai mai multor instituții de cultură care au dorit să participe la Sfânta Liturghie şi să îl felicite pe IPS Mitropolit Andrei, cu ocazia onomasticii.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Iustin Tira, care a evidențiat importanța pe care Apostolul Andrei a avut-o pentru creștinismul românesc: „În fața lui Dumnezeu avem această datorie morală de a ne aduce aminte de viața, de lucrarea și de pilda celor care au însemnat hotarul duhovnicesc și de mântuire pentru neamul nostru românesc! Prin prezența, prin propovăduirea, prin lucrarea Sfântului Apostol Andrei, creștinismul românesc este și rămâne de sorginte apostolică, iar Biserica Ortodoxă românească este Biserică de sorginte apostolică”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei, a remarcat modelul pe care îl oferă Sfântul Apostol Andrei celor din prezent: „Uitându-ne la Sfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor, ar trebui să imităm și noi râvna lui misionară, adică să-L mărturisim pe Domnul Hristos în această lume în care trăim. Lucrul acesta îl facem și cu vorba, dar mai ales cu viața noastră, care ar trebui să-i contamineze și pe ceilalți de preocupări spirituale. Dacă am culege doar două virtuți din viața Sfântului Apostol Andrei ar fi de ajuns: pe de o parte credința puternică în Dumnezeu, care s-a concretizat până la urmă cu prețul vieții pe care și-a dat-o pentru Evanghelia lui Hristos, iar pe de altă parte cu marea dragoste pe care a avut-o față de semeni, față de patria aceasta în care a propovăduit Evanghelia Domnului Iisus Hristos”.
La finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, preoții și credincioșii clujeni, alături de reprezentanții mai multor instituții, l-au felicitat cu ocazia onomasticii pe IPS Mitropolit Andrei, iar protos. Simeon Pintea, slujitor al Catedralei Mitropolitane, i-a oferit în dar din partea tuturor o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos: „Sfântul Apostol Andrei este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfinției Voastre. De aceea, în această zi în care ne-am rugat și am slujit împreună Sfânta Liturghie în cinstea lui, vă urăm din toată inima ca Dumnezeu să vă dea prin rugăciunile Sfântului Apostol Andrei, mult har, multă putere de muncă în propovăduirea cuvântului Evangheliei, în slujirea poporului lui Dumnezeu și a lui Dumnezeu. Iar din partea Centrului Eparhial și a slujitorilor Catedralei Mitropolitane, în semn de recunoștință și de dragoste pentru tot ceea ce faceți pentru noi slujitorii și pentru poporul dreptcredincios, vă oferim în dar o icoană cu Mântuitorul Hristos. Întru mulți ani Înaltpreasfințite Părinte!”, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Hram la noua Catedrală Episcopală din Oradea
Ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, a fost sărbătorită la Catedrala Episcopală din Oradea cu ocazia de-al doilea hram al noii Catedrale Episcopale.
Sfântul ierarh transilvănean a fost aşezat ca ocrotitor spiritual al catedralei în 2012, la 11 martie, Sărbătoarea a început din ajun, când soborul slujitor a săvârşit slujba Privegherii. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși. Ierarhul a evidenţiat lucrarea de apostolat săvârşită de Sfântul Apostol Andrei, semănând cuvântul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos pe aceste meleaguri: „Sfântul Apostol Andrei este și Ocrotitorul României, proclamat în mod solemn și oficial de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre Ortodoxe Autocefale, datorită faptului că, prin predica sa apostolică, a evanghelizat pentru întâia oară pământul nostru strămoșesc, mai precis teritoriul de la Marea Neagră, dintre Dunăre și mare, din Dobrogea de astăzi, teritoriu cunoscut odinioară sub numele de Dacia Pontică sau Sciția Mică. Tot Sfântul Apostol Andrei a propovăduit și în nordul Mării Negre, în Sciția Mare, de aceea este socotit și încreștinătorul părților sudice ale Rusiei Kieviene de mai târziu și ale viitorului Imperiu țarist, fiind proclamat ca ocrotitor spiritual și de către Biserica Ortodoxă Rusă”. PS Episcop Sofronie s-a referit la sărbătoarea Zilei Naționale a României şi pregătirile pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri: „În aceste clipe și în acest an care vine este momentul să ne aducem aminte mai mult decât oricând că civilizația noastră românească este profund creștină, deoarece ne-am format ca popor deodată cu încreștinarea noastră. Suntem creștini și nu putem vorbi despre România, despre români, despre istoria noastră națională dacă scoatem afară din țară, din memorie, din istorie, din noi, Biserica Ortodoxă, creștinismul”.
Ierarhul a făcut urări celor care poartă numele Sfântului Apostol Andrei, iar cu ocazia Zilei Naționale a României, a transmis tuturor românilor urări de ani mulți, cu sănătate și binecuvântare de la Dumnezeu. PS Episcop Sofronie a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Mihai Dan Oros pe seama schitului „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Valea lui Mihai, dependent de Mănăstirea Izbuc. La finalul Sfintei Liturghii, toţi credincioşii s-au închinat şi au sărutat racla în care se află o părticică din sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna.
Slujire arhierească la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare. Din soborul slujitor au făcut parte Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, slujitor al bisericii, parohul Indrei Bud, preoţi din Protopopiatul Baia Mare şi din alte protopopiate. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Vasile Bocicorec, pe seama Parohiei Vicea, Protopopiatul Chioar, şi întru diacon teologul Răzvan Ioan Romocea, cântăreţ la strana acestei biserici. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Adrian Iercoşan.
PS Episcop Iustin a remarcat că „suntem binecuvântaţi de Dumnezeu ca să fim printre neamurile chemate la Evanghelie prin Apostolul Andrei, cel Întâi chemat, şi în acest fel, Biserica noastră Ortodoxă este o biserică de origine apostolică. Deci, creştinismul nostru este vechi de 2000 de ani. Poporul român nu s-a încreştinat forţat, nici la dispoziţia vreunui împărat, ci în mod firesc şi natural, pe fondul spiritualităţii dacice, care era una foarte puternică”.
Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare a fost construită între anii 2004-2012, din cărămidă, pe fundaţie de beton, după un proiect al arhitectei Ocsana Florescu. Lucrările de pictură au început în 2012 de către Emanuel Bumbu şi sunt aproape de finalizare. La sfântul locaş de închinare se execută acum ultimele retuşuri, împodobiri şi dotări cu candelabre, clopote, pentru ca la următorul praznic al Sfântului Apostol Andrei, biserica să poată fi târnosită.
Hram la Mănăstirea Bobota, Sălaj
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul obştii Mănăstirii Bobota, cu prilejul hramului paraclisului de iarnă al aşezământului monahal. Cu această ocazie, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu stareţul mănăstirii, protosinghelul Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului. De asemenea, la slujbă au participat numeroşi credincioşi, care vin aici în fiecare an, pentru a fi părtaşi la bucuria obştii mănăstirii. La final, stareţul mănăstirii, protos. Mina Pletosu, a mulţumit ierarhului pentru prezenţă şi i-a dăruit o icoană cu Sfântul Apostol Andrei. Tot în această zi, PS Episcop Petroniu a aniversat ziua de naştere.
Mănăstirea Bobota a fost înfiinţată în anul 2004, când a fost sfinţită şi piatra de temelie a acestui aşezământ monahal, în data de 13 iunie, de către PS Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Lucrările au fost coordonate, pe rând, de pr. Ioan Pădurean de la Parohia Bobota, de pr. Pahomie Buruiană, apoi de pr. Mina Pletosu. În 2013, cu prilejul hramului, a fost proclamată ridicarea schitului Bobota la rang de mănăstire, iar pr. Mina Pletosu a fost hirotesit şi instalat stareţ al mănăstirii. Biserica mănăstirii adăposteşte şi părticele din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna şi ale Sfinţilor Martiri Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel. Aici se află o altă raclă ce adăposteşte un veşmânt al Cuvioasei Parascheva de la Iaşi. Între anii 2012-2016 a fost amenajat paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei”, acesta fiind sfinţit de către PS Episcop Petroniu, în data de 30 noiembrie a anului 2016.