Sărbătoarea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, judeţul Bistriţa-Năsăud

Un articol de: Darius Echim - 24 Aprilie 2020

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin este prăznuit la data de 14 aprilie, dar pentru că anul acesta a fost în Sfânta și Marea zi de Marți din Săptămâna Pătimirilor, prăznuirea sfântului s-a făcut în localitatea sa natală, Gledin, a treia zi de Paști.

În a treia zi a Sfintelor Paști, 21 aprilie, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a liturghisit și a predicat în biserica Parohiei Gledin, județul Bistrița-Năsăud, din localitatea natală a Sfântului Ierarh Pahomie, Episcopul Romanului. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a purtat engolpionul care i-a fost dăruit vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu de către Mitropolitul Vladimir al Kievului și al întregii Ucraine, la canonizarea Sfântului Ierarh Pahomie, în anul 2007. 

Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistriţeanul s-a rugat, la Sfânta Liturghie, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui şi a citit rugăciunea specială pentru încetarea noii pandemii. În predica sa, ierarhul a numit locaşul de cult, în interiorul căruia se oficiază slujbe fără participarea credincioşilor, „punctul nostru de sprijin şi izvorul prin care primim viaţă”: „Nu este uşor să slujeşti aproape de unul singur, să binecuvântezi

Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului, s-a născut în satul Gledin, comuna Monor, în anul 1674. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la data de 14 aprilie 2007, la propunerea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu.