Sărbătoarea Sfinților Arhangheli în Mitropolia Banatului
La sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a efectuat vizite pastorale în eparhie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Roșia, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a liturghisit în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița.
În ziua prăznuirii Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri, mulţime de pelerini din toate părţile judeţului Arad au venit la mănăstirea închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din satul Roşia, Protopopiatul Sebiş, pentru a participa la slujba de hram. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte părintele Alexandru Botea, protopopul Sebişului, și arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial.
În cuvântul de învăţătură, chiriarhul arădean a vorbit despre „Lumea nevăzută” (conform citirilor scripturistice: Evrei 8; Luca 10), ca realitate pilduitoare și îndrumătoare totodată pentru cea văzută spre înaintarea în bine prin lupta cu răul. De asemenea, ierarhul a arătat locul și însușirile îngerilor dreptății și cei ai nedreptății ca și lucrarea lor în raport cu oamenii. Cinstirea Sfinților Arhangheli ca hram al mănăstirii arată folosul pe care îl are lumea mereu sub acoperământul aripilor celor netrupești. Citirile, imnurile și rugăciunile zilei sunt edificatoare în privința dreptei învățături despre sfinții îngeri, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin-Ioan Gașpar a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Cărand, Protopopiatul Sebiș. La finalul Sfintei Liturghii, a fost hirotesit duhovnic.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, condus de tânărul student teolog Ștefan-Ioan Muț.
La finalul Sfintei Liturghii, maica stareţă Haritina Cârdei a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru acest popas duhovnicesc în mijlocul obştii monahale de maici, precum şi tuturor pelerinilor veniţi în număr mare la hramul sfintei mănăstiri.
Bucurie și sărbătoare duhovnicească la biserica translată „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Reșița
Singura biserică din Episcopia Caransebeșului ce a fost translată în perioada regimului comunist a îmbrăcat haine de sărbătoare de ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Numeroși credincioși au venit la Biserica „Sfinților Arhangheli” din municipiul Reșița pentru a se ruga împreună la hramul sfântului locaș. Alături de părinții slujitori și comunitatea de credincioși au fost prezenți și doi ierarhi, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Înainte de a săvârși Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au sfințit o troiță ce a fost ridicată în curtea bisericii întru pomenirea celor care au luptat pentru dreapta credință de-a lungul timpului, dar în special în perioada comunistă. De asemenea, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți slujitorii, ctitorii și binefăcătorii Bisericii „Sfinții Arhangheli” din Reșița. Sfânta Liturghie a fost oficiată în continuare în sfântul locaș de către Preasfințitul Părinte Lucian și Preasfințitul Părinte Nicodim, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. La final, Părintele Episcop Nicodim și-a exprimat bucuria de a fi împreună în rugăciune de ziua hramului cu Preasfințitul Lucian, slujitorii și credincioșii bisericii.
„La invitația Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, am venit aici, la Biserica Petru Iacob în ziua de prăznuire a ocrotitorilor, a hramului, sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Am pășit cu emoție într-o biserică a Reșiței. În această biserică am venit încă din copilărie, fiind aici în vizită la niște rude. După aceea, am venit aici ca ierodiacon. N-am mai văzut această biserică de peste 30 de ani. A fost translată, e bine că se păstrează, e bine că nu s-a demolat, chiar dacă s-au construit blocuri pe locul unde a fost această biserică. Credincioșii sunt aproape, ei doar coboară și pot participa la sfintele slujbe ce se oficiază, la Sfânta Liturghie. Prin apropierea de Biserică, se apropie de Dumnezeu. Stau lângă biserică și au ocazia să vină în număr mai mare la slujbe, să se roage, să fie cu Dumnezeu, distanța fiind foarte mică. E o lucrare a lui Dumnezeu. Sfinții Arhangheli au mijlocit, ctitorii, preoții care au slujit aici, membrii consiliilor parohiale care au fost de-a lungul zecilor de ani, biserica având o vechime de aproape 150 de ani și au fost mulți susținători ai bisericii, mulți credincioși care i-au fost aproape și cred că Dumnezeu i-a purtat de grijă, știe el pentru rugăciunile cui, întrucât ea nu s-a demolat”, a subliniat Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a precizat: „Ne-am bucurat astăzi foarte mult că la Reșița au venit mulți credincioși la biserică și de dimineață am venit cu Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și am sfințit o troiță în avlia bisericii pe care părinții de aici și credincioșii au ridicat-o cu multă evlavie și în memoria ctitorilor acestei biserici, dar și în memoria tuturor celor care au apărat Ortodoxia în timpul regimului comunist, pentru că știm că în octombrie 1985 această biserică a fost translată. De aceea, nu puteam fi în altă parte de Sfinții Mihail și Gavriil în Anul comemorativ 2017 închinat Patriarhului Justinian și tuturor apărătorilor Ortodoxiei decât aici, la hramul acestei biserici răstignite de regimul comunist. Dar iată că Mântuitorul Hristos, Cel Care a biruit moartea și păcatul, a înviat și această comunitate, și această biserică, și pe toți cei care slujesc și se roagă aici”.
Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Reşiţa a fost ridicată în anul 1872 şi se află în centrul civic al municipiului Reşiţa. În anul 1985, autorităţile comuniste au translat 55 m locaşul de cult şi l-au înconjurat de blocuri.