Sărbătoarea Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah la Craiova

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 09 Octombrie 2024

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah au fost prăznuiți luni, 7 octombrie, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. Momentul a marcat și deschiderea noului an universitar pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. Lăcașul istoric păstrează în patrimoniul sacru racla cu cinstitele capete ale celor doi sfinți mucenici, ocrotitorii instituției de învățământ teologic universitar.

În seara zilei de 6 octombrie a fost săvârșită slujba Privegherii, urmată de tradiționala procesiune în jurul sfintei catedrale cu racla care adăpostește cinstitele lor capete, ne‑a transmis pr. Teodor Marcu.

Din soborul de slujitori care s‑au rugat a doua zi la Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu au făcut parte părinții profesori ai Facultății de Teologie din Craiova. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul instituției de învățământ.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a prezentat mai întâi biografia Sfinților Serghie și Vah, subliniind că sunt modele pentru studenții teologi: „Astăzi îi cinstim pe Sfinții Serghie și Vah, ocrotitorii Facultății noastre de Teologie, care împreună cu Sfinții Trei Ierarhi, mari apărători ai Ortodoxiei și teologi de seamă ai Bisericii noastre, ocrotesc învățământul teologic. Sfinții Serghie și Vah sunt modele pentru studenți, pentru profesori, pentru personalul didactic și nedidactic de la facultatea noastră. Ei nu au fost frați după trup, dar credința în Mântuitorul Iisus Hristos i‑a unit pentru totdeauna. Plinind învățătura cu fapta și cu cuvântul au ajuns să primească cununa cea neveștejită a Împărăției cerurilor. Această coroană este cea a muceniciei. Sfinții Serghie și Vah, plini fiind de Duhul Sfânt, au rezistat înaintea celor care le‑au cerut să se lepede de credința în Mântuitorul Iisus Hristos”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a felicitat Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Tatiana” din Craiova și Corala de preoți „Ierofonia” pentru locurile obținute în cadrul Festivalului‑concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, ediția a 16‑a, organizat de Patriarhia Română, ne‑a transmis pr. Teodor Marcu.

La finalul slujbei, cele două grupuri au susținut un concert de muzică religioasă.