Sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi în biserici şi şcoli teologice

Un articol de: Pr. Alin Florin Sonea - 01 Feb 2017

Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, au fost cinstiţi în toate instituţiile de învăţământ teologic precum şi în toate locaşurile de cult din eparhiile transilvane. Cu acest prilej, credincioşii şi îndeosebi elevii şi studenţii teologi au fost îndemnaţi să urmeze în viaţă modelele oferite de aceşti sfinţi.

La hramul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șa­guna” din Sibiu, Sfânta Liturghie a fost oficiată în Catedrala mitropolitană de Înaltprea­sfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Prea­sfințitul Ilarion Făgără­șanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor de preoți format din cadre didactice ale facultăţii și slujitori ai locașului de cult. La Sfânta Liturghie, pe lângă credincioșii veniți în număr mare pentru a-i cinsti pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu-Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur, au fost prezenți rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. dr. ing. Ion Bondrea, prorectorul instituției, prof. dr. Claudiu Kifor, prof. dr. Constantin Oprean, precum și numeroase cadre didactice de la Facultatea de Teologie și de la alte facultăți. Răspunsurile liturgice au fost date de corul studenților teologi, condus de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de pr. conf. dr. Mircea Ielciu, care a evidențiat cinstea acordată de credincioși acestor mari teologi ai Bisericii: „Acești sfinți ierarhi au fost la mare cinste în Biserică, s-au bucurat de multă cinstire pentru modul cum au crezut, pentru modul cum au teologhisit, pentru evlavia lor, pentru modul cum au păstorit și de aceea îndrăznesc să spun că sărbătoarea de astăzi este sărbătoarea modelelor autentice din Biserică”.

La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu a felicitat cadrele didactice și studenții teologi la ceas de sărbătoare și i-a oferit pr. prof. dr. Vasile Grăjdian distincția „Crucea șaguniană pentru clerici”, ca semn de prețuire a întregii activități didactice.

„Binecuvântăm pe toți profesorii și ostenitorii Facultății de Teologie. Anul trecut, învăță­mântul teologic de la Sibiu a împlinit 230 de activitate neîntreruptă. Este darul lui Dumnezeu revărsat asupra noastră și de aceea trebuie să fim mulțumitori. Pe cei Trei Sfinți Ierarhi îi au ca pildă toți profesorii, slujitorii facultății și studenții”, a spus ierarhul.

Sărbătoarea a continuat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde decanul instituției, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, precum și pr. conf. dr. Constantin Oancea au susținut prelegeri prin care au fost evocate viața, misiunea și opera Sfinților Trei Ierarhi.

Liturghie arhierească la catedrala clujeană

La praznicul Sfinților Trei Ierarhi, protectorii școlilor teologice ortodoxe, credincioși din Cluj-Napoca, alături de cadre didactice, elevi și studenți de la cele două școli teologice din municipiu au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană de către Înalt­preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului Maramureşului şi Sălajului. Din soborul de preoți slujitori au făcut parte părinți profesori de la Seminarul Teologic și de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, consilieri eparhiali, preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei. În cadrul Sfintei Liturghii, asist. univ. dr. Olimpiu Benea de la Facultate de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost hirotonit diacon, pr. lect. Cosmin Cosmuța a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar Andrei Mureșan, directorul adjunct al Seminarului Teologic Ortodox a fost numit iconom. Răspunsurile la slujbă au fost date de corurile celor două școli teologice, iar la momentul pricesnei un grup de elevi seminariști, dirijați de prof. Daniel Mocanu, a interpretat mai multe cântări religioase.

În cadrul cuvântului de învățătură, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe toți, în special pe teologi, să fie lumină în această lume și să-i îndrume pe oameni pe calea cea bună, a Mântuitorului Hristos care spune: „Eu sunt Lumina Lumii, cel ce-mi urmează mie nu va umbla într-un întuneric, ci va avea Lumina Vieții”. Ierarhul i-a adus drept exemplu de viețuire pe cei Trei Mari Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan, care prin viața, dar și prin învățăturile lor au ajutat la luminarea minților oamenilor. Ierarhul și-a încheiat predica cu îndemnul Evangheliei din ziua praznicului: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune și să-L preamărească pe Tatăl vostru cel din ceruri”.

La finalul Liturghiei a urmat un moment festiv cu ocazia sărbătorii școlilor teologice. IPS Mitropolit Andrei a adresat tinerilor îndemnul de a fi luminători în această lume, urmând în acest fel îndemnul dat de Hristos în Evanghelia lui Ioan: „Nu voi m-ați ales pe mine, ci Eu v-am ales pe voi și v-am rânduit să mergeți și roadă să aduceți și roada voastră să rămână”.

Pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie, le-a mulțumit tuturor pentru prezență și pentru comuniunea din cadrul Sfintei Liturghii şi i-a îndemnat pe tinerii teologi să urmeze modelul Sfinților Trei Ierarhi, a căror seriozitate, in­teligență și profunzime a gândirii au fost dublate de o viață spirituală pilduitoare vrednică de sfințenie și să-i păstreze în suflet ca pe niște icoane vii. Rectorul Universității „Babeș-Bolyai”, acad. Ioan Aurel Pop a vorbit despre istoria Eparhiei și despre ierarhii învățați ce s-au aflat de-a lungul timpului la cârma ei. Au fost amintiți Ștefan cel Mare și Sfânt, care a contribuit la edificarea ei, precum şi Episcopul Nicolae Ivan și Mitropolitul Bartolomeu, mari cărturari care au ridicat prestigiul Bisericii și al Școlii. Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, a punctat în discursul său rolul esențial pe care Biserica l-a avut și îl are în continuare în educația copiilor, care trebuie să fie o prioritate a societății.

La final, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost oficiat un parastas în memoria Mitropolitului Bartolomeu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit şase ani. A fost pomenit și Episcopul Nicolae Ivan, cel care a ctitorit catedrala din centrul orașului și care a înființat învățământul teologic clujean. Preoții, alături de ierarh şi de credincioși, au coborât în cripta de la subsolul Catedralei, pentru a rostit o ectenie la mormintele celor doi ierarhi clujeni şi pentru a se ruga împreună pentru veșnica lor pomenire.

Slujire arhierească la Alba Iulia

La sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie în Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, care şi-a sărbătorit hramul. În cuvântul său de învățătură, ierarhul i-a îndemnat pe studenții în teologie „să privească mereu cu luare aminte la chipurile luminoase ale celor Trei Mari Dascăli ai lumii și Ierarhi și să le urmeze exemplul edificator, pentru a deveni slujitori devotați ai Arhiereului Hristos”. În prezența părinților profesori și a studenților teologi, diac. lect. univ. dr. Dragoș-Ioan Șușman, titular al catedrei de Istoria muzicii bizantine și Contrapunct-Armonie, a susținut o prelegere despre importanța Sfinților Trei Ierarhi în evoluția intelectuală și spirituală a tinerilor.

În încheiere, pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decanul facul­tății, a adus un cuvânt de mulțumire ierarhului pentru implicarea și susținerea învăță­mân­tului teologic. De asemenea, părintele decan a subliniat buna colaborare dintre conducerea Universității „1 Decembrie 1918” și corpul universitar al Facultății de Teologie. Instituţia academică de învăţământ teologic din Alba Iulia propune trei specializări la nivel de licenţă: Teologie pastorală, Asistență socială și Muzică religioasă. La nivel de masterat, Facultatea dispune de trei specializări: Teologie comparată, Mediere interculturală şi interreligioasă şi Consiliere pastorală. De asemenea, în cadrul Școlii Doctorale de Teologie există șapte linii de cercetare științifică, coordonate de cadrele didactice de la Facultatea teologică albaiuliană, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.

Sărbătoare la Liceul Ortodox din Oradea

În ziua prăznuirii Sfinților Trei Ierarhi, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul profesorilor și al elevilor de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. La paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, respectiv părinți consilieri de la Centrul eparhial și părinții profesori de la Liceul Ortodox.

Prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi a prilejuit şi un moment de aleasă bucurie duhovnicească pentru PS Episcop Sofronie al Oradiei, cu ocazia împlinirii a 18 ani de la alegerea sa în treapta arhieriei, 30 ianuarie 1999, ca cel dintâi ierarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

După citirea pericopei evanghelice rânduite, pr. Florin Negruțiu, inspector școlar de religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a rostit un panegiric în cinstea Sfinților Trei Ierarhi, în care a subliniat virtuțile acestora, îndemnându-i pe tinerii elevi să preia și să aplice în propria viață exemplul de viețuire și de teologhisire al celor Trei Mari Ierarhi.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul și director al Liceului Ortodox, a mulțumit PS Episcop Sofronie pentru prezenţa la această sărbătoarea a școlii și pentru purtarea de grijă arătată acestei instituții de învățământ pe care a ctitorit-o în urmă cu aproape un deceniu, când a venit la cârma Eparhiei Oradiei. Pr. Radu Rus a mai evidențiat faptul că celebrarea liturgică a Sfinților Trei Ierarhi este un corolar al manifestărilor desfășurate la Liceul Ortodox în săptămâna premergătoare prăznuirii patronilor învățământului teologic, activi­tăți concretizate în sesiunea de referate și comunicări științifice ale cadrelor didactice și ale elevilor, în reprezentații scenice legate de evocarea Unirii de la 1859 și în diseminarea proiectului de formare spirituală „Sfinții de lângă noi”.

PS Episcop Sofronie a felicitat, la final, întregul corp profesoral, elevii și membrii corului „Diacon Nicolae Firu”, care au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie. Ierarhul a subliniat că „cinstirea Sfinților Trei Ierarhi este legată și trimite la cinstirea Preasfintei Treimi. Așadar, sărbătoarea de astăzi are un profund caracter treimic, din punct de vedere dogmatic, deoarece Sfinții Trei Ierarhi au fost apărători neînfricați ai învățăturii despre Sfânta Treime. Din punct de vedere educațional și moral, ei rămân exemple pentru noi toți, iar din punct de vedere practic și concret este o zi de sărbătoare în care am avut ocazia să fim cu toții împreună, în comuniune sfântă, ca și mădulare ale aceluiași trup tainic, al cărui cap este Hristos Domnul”.

După Sfânta Liturghie a avut loc inaugurarea a două spații recent amenajate din cadrul școlii: un spațiu muzeal, colecția muzeală „Episcop Dr. Andrei Magier” și biblioteca „Maria Șerb de Holtmizeș”. Spațiul muzeal conține o colecție de obiecte vechi meșteșugărești și de uz casnic din ținutul Bihorului și al Crișanei, precum și costume tradiționale din aceeași zonă, multe dintre obiecte fiind donate de PS Episcop Sofronie, iar celelalte fiind adunate de elevii și cadrele didactice ale liceului. Biblioteca „Maria Șerb de Holt­mizeș” cuprinde o colecție de cărți din literatura universală și română, la care se adaugă o colecție de specialitate teologică, enciclopedii, albume de artă, CD-uri cu muzică clasică, donate pe parcursul anilor de ierarh pentru a fi consultate de cadrele didactice și de elevii școlii, în vederea formării unei culturi generale și de specialitate teologică, necesară în spațiul multicultural și pluriconfesional din societatea contemporană. De asemenea, biblioteca a fost îmbogățită și prin donația de carte de specialitate matematică a profesoarei Lucia Șerb din București. Sărbătoarea s-a încheiat cu un recital de cântece tradiționale susținut de Corul „Diacon Nicolae Firu”, dirijat de pr. arhid. prof. Ștefan Lakatos.

Distincţii pentru cadre didactice maramureşene

Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, cu ocazia hramului şcolilor teologice preuniversitare şi universitare, înconjurat de un sobor de preoţi profesori şi slujitori ai Catedralei şi a altor locaşuri de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de corurile „Angelli” al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de pr. Andrei Baboşan, şi Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului Teologie Ortodoxă de la Facultatea de Litere a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de pr. lect. dr. Teofil Stan.

PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Sfinţii Trei Ierarhi: „Aceşti trei mari părinţi, stâlpi şi luminători ai Bisericii lui Hristos, au fost proclamaţi ca protectori ai şcolilor teologice la o conferinţă teologică în Grecia, după anul 1930. Au fost luaţi drept protectori duhovniceşti sau spirituali, pentru că ei sunt dreptarul credinţei noastre ortodoxe. Ei sunt alcătuitorii abecedarului credinţei noastre sfinte, a normelor şi canoanelor de fapt şi de drept”.

PS Episcop Iustin a propus, în şedinţa Permanenţei Eparhiale din 20 ianuarie, ca Domeniul Teologie Ortodoxă din cadrul Facultăţii de Litre a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare să primească numele Domeniul de Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” în semn de „recunoştinţă şi profundă cinstire pentru cel ce a fost Arhipăstor al Episcopiei”. Această denumire va fi trecută pe toate actele oficiale, iar cadrele didactice şi studenţii vor organiza, în fiecare an, seminarii, simpozioane şi alte manifestări comemorative în cinstea Arhipăstorului Justinian.
Cu ocazia hramului şcolilor teologice, ierarhul a acordat una din cele mai înalte distincţii ale Episcopiei responsabililor din învăţământul teologic universitar şi preuniversitar din judeţ. Astfel, au primit Ordinul „Sfântul Iosif Mărturisitorul” prof. dr. Petrică Pop Sitar, prorector al Centrului Universitar „Nord”, conf. dr. Ioan Mircea Fărcaş, decanul Facultăţii de Litere din Centrul Universitar „Nord”, prof. Ana Lucreţia Moldovan, inspector şcolar general, Daiana Breban, director adjunct al Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. De asemenea, duhovnicul Seminarului Teologic, pr. Claudiu Ciaşcai, a primit brâu roşu şi titlul de iconom, iar diaconii Alexandru Gaborean, Ionuţ Pleş, Dumitru Botiş, Daniel Farcaş şi Adrian Dobreanu, care îndeplinesc diferite funcţii administrative în cadrul Episcopiei, Seminarului sau Catedralei Episcopale, le-a fost dăruită Crucea pectorală şi li s-a înmânat Gramata Episcopală care atestă titlul de arhidiacon.

Liturghie Arhierească la Miercurea Ciuc

Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Miercurea Ciuc. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre „modelele de păstori sufletești care îmbină credința și cultura, evlavia și lucrarea socială a bisericii. Ei au trăit în veacul al IV-lea, numit veacul de aur al creștinătății. I-au învățat pe credincioșii păstoriți cum să trăiască într-o lume păgână. Asemănările dintre ei: toți trei s-au născut în familii creștine și au avut parte de o educație aleasă datorită mamelor lor. Și-au agonisit știință aleasă la cele mai vestite școli ale vremii, după terminarea învățăturii au trăit o viață retrasă. S-au împotrivit să primească Taina Preoției socotind că nu sunt vrednici de o asemenea slujire în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor dar s-au dovedit după hirotonie a fi vrednici păstori ai cre­dincioșilor. Toți trei au fost mari spijinitori ai săracilor, orfanilor, al celor aflați în suferință, au luptat prin cuvânt și scris pentru apărarea dreptei credințe împotriva rătăcirilor și cre­dințelor deșarte. Au fost mari predicatori și scriitori bise­ricești, lăsând un număr mare de cărți de învățătură, au alcătuit cântări, rugăciuni și Sfintele lor Liturghii”, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Hram la Liceul Ortodox din Zalău

Paraclisul Liceului Ortodox „Sfântul Nicolae” din Zalău și-a prăznuit ocrotitorii, pe Sfinții Trei Ierarhi. Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela liceului, înconjurat de părinții profesori ai şcolii. La slujbă au participat elevii din clasele de liceu și cei din clasele primare și gimnaziale, alături de profesorii și învățătorii lor, precum și alţi credincioşi. Clasa cu profil teologic, înființată în anul 1994 în cadrul Școlii Normale „Gheorghe Șincai”, a devenit instituție de sine stătătoare începând cu anul 1998, sub denumirea de Seminarul Teologic Liceal Ortodox Zalău. Până în prezent, au absolvit această școală 18 generații de tineri, peste 60 dintre aceștia devenind slujitori ai altarului ca preoți sau diaconi. Începând cu anul școlar 2008-2009, Seminarul Teologic Liceal Ortodox și-a schimbat denumirea în Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae”. Din anul şcolar 2011-2012, în cadrul Liceului Ortodox funcționează și clase de învățământ primar, având în momentul de față ciclul primar complet, începând cu clasa pregătitoare, având formate și clasele a V-a și a VI-a, la nivelul ciclului gimnazial.

Slujire arhierească la Simeria, Orăştie

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Înălțarea Domnului” din Simeria, Protopopiatul Orăștie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de în­vățătură, ierarhul i-a evocat pe cei trei Părinți ai Teologiei, amintind bogata moștenire lăsată creștinătății, prin tâlcuirile lor marcate nu doar de strălucirea minții, ci și de experierea harului lui Dumnezeu prin rugăciune și viața lor sfântă. PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe cei prezenți să fie cu luare aminte la modelele de viețuire duhovnicească pe care sfinții le oferă și să împlinească poruncile Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos spre a deveni fii după har ai lui Dumnezeu și locuitori vrednici ai Împărăției lui Dumnezeu.

Hram la Huedin

Paraclisul din sediul Protopopiatului Huedin și-a serbat ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Trei Ierarhi. După Sfânta Liturghie s-a săvârșit slujba parastasului pentru toți părinții protopopi adormiți întru Domnul. Invitatul special al hramului a fost pr. Paisie Plic, duhovnicul Mănăstirii Crucea Iancului din Mărișel, judeţul Cluj, care a rostit un cuvânt de învățătură. Din sobor au mai făcut parte: pr. Ioan Morcan – Parohia Huedin I, pr. Ioan Tonca, pr. Tudor Petrovici – secretarul protopopiatului, pr. Horea Șaitiș – Spitalul Orășenesc Huedin, pr. Sava Teodor – Parohia Cetatea Veche și Dan Lupuțan, protopopul de Huedin. Au fost prezenți credincioși din toate parohiile Huedinului. La final toți cei prezenți au participat la o agapă frățească, oferită de Fundația Cultural Filantropică „Protopop Aurel Munteanu”, conform protopopului de Huedin, Dan Lupuţan.