Sărbătoarea unei parohii românești din Catalunia

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 27 Noiembrie 2020

Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie duminică, 22 noiembrie, în Parohia „Sfânta Muceniță Cecilia“ din localitatea Lloret del Mar, Catalunia, Spania, care și-a sărbătorit hramul.

Împreună cu Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia au slujit părintele paroh Narcis Șerbănescu și părintele ierodiacon Casian Nemet. Vizita ierarhului în comunitatea parohială a fost prilejuită de serbarea hramului, la 22 noiembrie fiind pomenită Sfânta Muceniță Cecilia, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.

La Sfânta Liturghie a participat și consulul general Manuel Pleșa, de la Consulatul României la Barcelona.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina (Luca 12, 16-21): „Omul acela nu a greșit cu nimic prin faptul că era bogat, pentru că i-au rodit țarinile, cu siguranță că a muncit pentru aceasta și Dumnezeu i-a binecuvântat munca. Unde a fost greșeala acestui om? Felul în care și-a pus problema, aceasta a fost greșeala, modul în care s-a raportat, felul în care a gândit. Modul acesta de raportare, de gândire, care reiese din cuvintele spuse de el: Suflete, bea, mănâncă, veselește-te..., este un fel de schizofrenie. În primul rând, trebuia să mulțu­mească lui Dumnezeu pentru că I-a binecuvântat munca și rodul să-l considere ca dar al lui Dumnezeu. În al doilea rând, de ne prisosește ceva anume, nu trebuie să mărim hambarele, ci să dăruim celor lipsiți”.

La final, Preasfinția Sa, le-a urat credincioșilor prezenți să aibă un post binecuvântat, sănătate și le-a mulțumit pentru primirea călduroasă.