Sărbători acasă, în familie, cu buget restrâns
Românii se pregătesc pentru al doilea an consecutiv să-şi petreacă sărbătorile în condiţii de pandemie: mai mult acasă şi cu bugete în scădere. Pentru masa de Crăciun, aproape jumătate dintre români vor să cheltuiască maximum 300 de lei, iar circa 65% au un buget alocat cadourilor de circa 500 de lei. Aproape 10% dintre români speră că vor primi prime de sfârșit de an care să acopere aceste cheltuieli.
Potrivit unui sondaj realizat de CEC Bank, 92% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, şi doar 3,5% au planuri să plece în vacanţă, în timp ce 4,6% plănuiesc ieşiri în oraş. Bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia sărbătorilor - incluzând cadouri şi masa de Crăciun - este de 1.017 lei, în condiţiile în care 29% dintre respondenţi spun că vor cheltui sub 500 de lei şi doar 4,13% îşi permit să cheltuie de sărbători mai mult de 3.000 de lei. 48% dintre respondenţi spun că îşi vor reduce cheltuielile de sărbători faţă de anul trecut, iar la polul opus doar 18% îşi permit cheltuieli mai mari comparativ cu anul trecut.
Pentru masa de Crăciun, 42,5% dintre români sunt dispuşi să cheltuiască mai puţin de 300 de lei, 33,8% între 300 şi 600 de lei şi 23,6% alocă un buget mai mare de 600 de lei, arată sondajul, preluat de Agerpres. Bugetul mediu dedicat cadourilor este 509 lei în acest an, iar 65% dintre respondenţi vor să se încadreze în această sumă, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuiască mai mult de 1.000 de lei. În ceea ce priveşte bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor împodobi un brad, 56% vor folosi bradul artificial din anii trecuţi, iar 30,5% spun că şi-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.
De asemenea, 64% dintre respondenţi plătesc cash pentru cumpărăturile de sărbători, iar cardurile de debit şi de credit au o pondere de puţin peste 24%. Mallurile rămân destinaţia preferată pentru cadourile pentru sacul lui Moș Crăciun (39% dintre respondenţi), dar producătorii locali urcă pe locul doi (circa 27% dintre respondenţi), devansând cumpărăturile online (18,5%).
Conform sondajului, românii nu obişnuiesc să plănuiască din timp bugetul de sărbători: marea majoritate suportă cheltuielile mai mari din salariul lunii curente (42%) şi doar 36% fac economii din timp. 9,5% dintre români speră că vor primi prime cu care să-şi finanţeze aceste cheltuieli, iar 12,5% apelează la împrumuturi sau carduri de credit.
Legat de mult-așteptatele prime, potrivit eJobs, aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii, la sfârșit de an, într-un fel sau altul: circa 28% dintre acestea vor acorda prime de Crăciun, 18% zile libere suplimentare, 16% pachete de sărbători, în timp ce 15% vor oferi alte beneficii precum al 13-lea salariu, bonus de performanţă, teambuilding sau tombole cu premii. (C. Z.)