Sărbătorile pe stil vechi ale credincioșilor ucraineni din Timișoara
La începutul acestei săptămâni, credincioșii ortodocși ucraineni din Timișoara au sărbătorit praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, după calendarul pe stil vechi. Aceștia au înălțat rugăciuni către Bunul Dumnezeu în biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a parohiei ucrainene din orașul de pe Bega.
„Praznicul Nașterii Domnului în biserica noastră parohială a fost un prilej de bucurie, pentru comunitatea noastră ucraineană; l-am sărbătorit așa cum se cuvine, cu multă emoție, evlavie și bucurie duhovnicească. Anul acesta sărbătoarea Crăciunului am prăznuit-o duminică, 7 ianuarie, și au fost prezenți la Sfânta Liturghie atât credincioși ucraineni, cât și credincioși români, sârbi și polonezi. După terminarea Sfintei Liturghii am fost părtași la un moment emoționant pentru copilașii noștri, când cu toții l-am așteptat pe Moș Crăciun, care a venit și în acest an cu multe daruri pentru copiii din comunitatea noastră, și nu numai”, a spus pr. Cristian Popovici, parohul bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
De asemenea, duminică, 14 ianuarie, iar pe calendarul vechi - 1 ianuarie, această comunitate va sărbători un întreit praznic: Tăierea după trup a Mântuitorului Hristos, Anul Nou și cinstirea Sfântului Vasile cel Mare. „Noi ne pregătim, ca în fiecare an, ca la acest moment să înălțăm rugăciuni de mulțumire către Preasfânta Treime - Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt, rugăciuni de recunoștință pentru toate darurile revărsate peste biserica noastră, peste neamul nostru ucrainean și peste tot poporul ortodox de pretutindeni. Mai apoi, pe 19 ianuarie, sărbătorim Botezul Domnului, când vom merge pe la credincioșii noștri ucraineni pentru a binecuvânta și sfinți casele cu Agheasmă Mare”, a mai precizat pr. Cristian Popovici.
Parohia ucraineană cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost înființată pe data de 10 decembrie 2001, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nicolae al Banatului. În acest moment, comunitatea ucraineană se constituie din 100 de familii de credincioși, care se străduiesc să finalizeze lucrările de construcție de la biserica parohială, în special finisajele interioare și exterioare. Un moment deosebit l-a constituit prezența în mijlocul acestei comunități a Părintelui Mitropolit Ioan, care a sfințit crucile ce au fost așezate pe turlele bisericii, eveniment ce a avut loc în anul 2016. În anul 2017, biserica a fost acoperită cu tablă specială adusă din Ucraina. Credincioşii ucraineni din Timişoara aparţin de Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, care are menirea de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor ucraineni din ţara noastră, fiind organizat cu binecuvântarea şi cu aprobarea Sfântului Sinod, din anul 1990, iar din punct de vedere canonic se află sub directa ascultare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.