Sărbătorirea Sfântului Ioan Gură de Aur
În ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgu Cărbuneşti. Prin sfințirea acestui paraclis se fac pași mari pentru a duce la bun sfârșit intențiile de a dărui acestei zone o nouă vatră monahală.
Obştea monahală de la nou-înfiinţata mănăstire ocrotită de Sfântul Ioan Gură de Aur din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, a avut bucuria de a-l avea în mijlocul ei pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a sfinţit paraclisul aşezământului şi a săvârşit aici Sfânta Liturghie.
Paraclisul sfintei mănăstiri a fost construit între anii 2017-2018 și a primit hramurile „Sfântul Ioan Gură de Aur” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Ajutorul financiar și material pentru ridicarea acestui paraclis și a corpului de chilii a venit din partea unor credincioși cu posibilități, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Gorj și din partea Primăriei orașului Târgu Cărbunești.
În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a hirotonit un diacon şi un preot.
În cuvântul de la sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a vorbit despre proiectul de a binecuvânta lucrările de construcție și de formare a unei noi mănăstiri pe malul Gilortului. Prin sfințirea acestui paraclis se fac pași mari pentru a duce la bun sfârșit intențiile de a dărui acestei zone o nouă vatră monahală.
Apoi, ierarhul a vorbit despre sfântul de la Constantinopol. Născut din părinți binecredincioși, Sfântul Ioan Gură de Aur a intrat de tânăr în viața monahală și s-a remarcat ca bun predicator. De fapt, apelativul „gură de aur” are în vedere tocmai darul cu care a fost hărăzit de Bunul Dumnezeu pentru a transmite cuvântul evanghelic. „Avea o minte strălucită care acumula Cuvântul lui Dumnezeu ca într-o comoară dumnezeiască. Aceste cuvinte revelate de Duhul Sfânt s-au lipit nu numai de mintea sfântului, ci și de inima și viața lui. Sfântul Ioan predica atât de frumos, încât oamenii se sileau duminica și în sărbători să vină la biserică numai să asculte cuvântul lui, care era ca o fântână plină cu apă care să potolească setea credincioșilor”, a arătat Mitropolitul Olteniei. Pentru toate aceste calități, a fost pentru o vreme Patriarh al Constantinopolului, însă va avea parte de două exiluri, în urma unor neînțelegeri cu puterea lumească a împăraților bizantini.
Trebuie reținut faptul că Sfântul Ioan este cel mai mare comentator și exeget al Sfintei Scripturi, dar și cel care ne-a lăsat ca moștenire rugăciunile Sfintei Liturghii care îi poartă numele. În acest fel, Sfântul Ioan Gură de Aur rămâne cel mai pomenit ierarh din Biserica Ortodoxă.
În ultima parte a cuvântului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a pus accentul pe legătura dintre Hristos și Biserica Sa, care vestește Împărăția lui Dumnezeu cea veșnică. Cu alte cuvinte, „Biserica propovăduiește Împărăția lui Dumnezeu și trăiește această prezență care vrea să se actualizeze, dar nu încă desăvârșit. Noi suntem în drumul acesta ca pelerinii pentru a atinge ținta vieții noastre în Împărăția lui Dumnezeu și ori de câte ori venim la biserică, noi cerem și Îi zicem lui Dumnezeu: Vie Împărăția Ta!”, a arătat Întâistătătorul Bisericii din Mitropolia Olteniei.
La final, Înaltpreasfinţia Sa a mulțumit celor care s-au implicat în lucrările de construcție și de înfrumusețare a sfântului paraclis al mănăstirii gorjene de lângă Târgu Cărbunești, încurajând micuţa comunitate de monahi și pe părintele stareț Vitalie Danciu să continue lucrarea de rugăciune și de misiune din această zonă.