Sărbătorirea Zilei Drapelului Național al României

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 29 Iunie 2017

Întrucât 26 iunie este Ziua Drapelului Național al României, momentul a fost marcat în orașele din Banat prin desfășurarea mai multor evenimente religioase, mili­ta­re și culturale. La Timi­­șoara, cinstirea drapelului a debutat duminică, 25 iunie, la Cate­drala Mitropolitană, iar la Arad au avut loc ceremonii militare și religioase, la care au participat reprezentanți ai administrației locale și jude­țene, ai Bisericii și Armatei.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Ti­mi­șoarei și Mitropolitul Banatului, a sfințit dra­pelul național în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Mitropo­litană în prezența oficia­lităților locale și județene, a cadrelor mi­litare și a miilor de credincioși. Chiriarhul a subli­niat faptul că, prin culorile sale, drapelul națio­nal este o întru­chipare a celor trei Principate Române: Moldova, Țara Româ­nească și Transilvania.

După sfințirea drapelului, aces­ta a fost depus în Altarul Ca­tedralei Mitropolitane până luni dimineață, când a fost orga­nizată o procesiune pe traseul Catedrala Mitropolitană - Palatul Administrativ din Timișoara. Participanţii la procesiune au poposit un moment în fața Centrului eparhial din Timișoara, unde Înaltprea­sfințitul Părinte Ioan, alături de membrii Consi­l­iului eparhial, a salutat drapelul național. Apoi, în fața Palatului Administrativ din Timișoara a avut loc ceremonialul religios oficiat de preotul militar Radu Bogdan, alături de un sobor de preoți și diaconi. Arborarea drapelului național s-a făcut în acordurile Imnului național interpretat de toți par­ticipanții la eveniment. După alocuțiunile festive a urmat un moment muzical susținut de Ansamblul folcloric „Vatra Banatului”.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de onoa­re constituit din militari aparţi­nând Brigăzii 18 Infanterie „Banat”, Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod”, Inspectora­tului pentru Situații de Urgență „Banat”, pe acordurile muzicii militare a Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

Ziua Drapelului sărbătorită la Arad

Manifestările au început du­minică în centrul Aradului, prin coborârea drapelului naţional de pe catargul din apropierea Palatu­lui Administrativ şi introducerea drapelului nou în incinta Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Treime”. După slujba de sfin­ţire oficiată luni, noul drapel a fost adus de militari în centrul Aradului, unde a avut loc ceremonialul de înălţare. În timpul ceremoniei, Florentina Horgea, subprefect al județului Arad, a citit un mesaj din partea ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan.

La evenimentul din centrul Aradului a participat și secretarul de stat din cadrul Departamentului Centenar, Cristian Videscu, alături de reprezentanți ai insti­tuțiilor publice din Arad, cadre militare în rezervă sau retragere, veterani de război, re­pre­zentanți ai revoluționarilor arădeni și alte persoane interesate.

Înaltpreasfințitul Părinte Ti­motei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit o rugăciune de binecuvântare înainte de înălțarea dra­pelului pe catarg, iar muzeograful Bogdan Ivașcu a prezentat o alocuțiune despre istoricul culorilor ce compun drapelul național al României. Manifestările dedi­cate Zilei Drapelului s-au înche­iat cu defilarea Gărzii de onoare pe strada Romul Veliciu.