Satul transilvănean evocat în Parohia Tăuți, județul Cluj

Data: 10 Iunie 2019

Cu ocazia „Anului omagial al satului românesc”, documentarul etnografic „Satul de cânepă” a fost lansat în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ - Tăuți, în cadrul primei ediții a manifestării „Tihna de la Tăuți". La eveniment au fost prezenți protopopul de Cluj I, Dan Hognogi și directorul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj, prof. dr. Ion Cuceu, conform celor precizate de parohul din Tăuți, Florin Parasca.

„Ideea demersului a aparținut tânărului cercetător Iosif Ciunterei, student masterand al Facultății de Litere, Secția de Etnologie și Antropologie Culturală și Folclor, din cadrul Universității București, cu origini în Comuna Feldru, județul Bistrița-Năsăud. Filmat pe parcursul anului 2018, respectivul proiect își propune să aducă în actualitate o îndeletnicire de mult uitată a țăranului transilvănean, și anume, întregul proces de prelucrare a cânepii, de la semănat și până la con­fecționarea obiectelor vestimentare și de uz casnic”, a spus pr. Florin Parasca. 

„Momentul a fost presărat cu doine, balade și cântece de război, în interpretarea doamnelor Adriana Irimieș, din Tăuți, județul Cluj, Alina Ceuca, din Salva, județul Bistrița-Năsăud, și a rapsozilor Marișca Poponeț din Boian, județul Cluj, și Emil Moldovan, din Frata, județul Cluj. De asemenea, păstrătorii de tradiții clujene, Gheorghe și Rodica Că­pușan, dimpreună cu Ansamblul