Savantul Vasile Ţurcan, distins cu „Crucea Bălţeană”

Data: 26 Octombrie 2021

Luni, 25 octombrie, Preasfin­țitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, a avut o întâlnire cu cadrele medicale de la Spitalul de Psihiatrie din Bălţi, Republica Moldova, transmite Biroul de presă al eparhiei.
În cadrul vizitei, l-a decorat pe savantul Vasile Țurcan cu cea mai înaltă distincţie pentru mireni a Episcopiei de Bălţi, „Crucea Bălţeană”, cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Antonie a menţionat contribuţia doctorului Vasile Ţurcan la dezvoltarea ştiinţei medicale, menţionând şi calităţile sale de om, patriot şi creştin. A mulţumit, de asemenea, cadrelor medicale pentru jertfa lor în lupta pentru vieţile pacienţilor, în aceste timpuri greu încercate de pandemia de COVID-19, dorindu-le tuturor sănătate, menţionând că clericii Episcopiei de Bălţi sunt aproape de medici, fac vizite la spitale şi înalţă rugăciuni pentru sănătatea tuturor lucrătorilor medicali şi a pacienţilor.

Doctorul Vasile Ţurcan este un vestit medic epidemiolog şi dezinfectolog, doctor în medicină, savant, autorul a peste 150 de publicaţii ştiinţifico-practice, al unui Dicţionar explicativ dezinfectologic, al manualului „Epidemiologie” şi a trei ghiduri în epidemiologia bolilor infecţioase. Vasile Ţurcan este autorul a 147 de invenţii şi inovaţii în domeniul epidemiologiei şi dezinfectologiei, distins cu medalii de aur, diplome de gradul 1 şi 2, cu titlul onorific „Cel mai bun raţionalizator al anului în Republica Moldova” (anii 2014-2017) şi Certificatul de înaltă apreciere a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Este „Om emerit” al Republicii Moldova din anul 1996.