Scădere a prețului global al alimentelor

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 11 Ianuarie 2024

Indicele global al preţurilor (Food Price Index) la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind preţurile la alimente pe plan mondial, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters. Indicele, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, a scăzut în 2023 la 124 de puncte, faţă de 143,7 în 2022, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, din 1990.

La zahăr, indicele a scăzut cu 16,6% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, dar a crescut pe parcursul anului cu 14,9%. „Evoluţiile au fost determinate, în principal, de ritmul solid al producţiei din Brazilia şi de folosirea scăzută a trestiei de zahăr pentru producţia de etanol în India”, a precizat FAO. La cereale, în decembrie, comparativ cu luna precedentă, indicele a crescut cu 1,5%, pe fondul majorării preţurilor la grâu, porumb, orez şi orz, urmare a livrărilor mai reduse. Pentru 2023, indicele preţului la cereale a fost cu 15,4% sub nivelul din 2022. La carne, în decembrie, comparativ cu luna precedentă, preţurile au scăzut cu 1%, iar pe ansamblul anului trecut, declinul a fost de 1,8%. Cele mai semnificative scăderi de preţuri s-au înregistrat la ulei, un declin de 1,4% în decembrie, comparativ cu noiembrie, şi de 32,7% pe ansamblul anului trecut.