Scădere la nivel global a cotațiilor la cereale și zahăr
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare, Food Price Index, a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, datorită scăderii cotaţiilor la cereale şi zahăr care a compensat creşterea preţurilor la uleiuri vegetale, la lactate şi la carne, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
Food Price Index, realizat de FAO, măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente de bază format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2024, indicele s-a situat la 122 puncte, cu 5 puncte mai scăzut față de decembrie 2023, când era de 127 puncte, rămânând cu 20,7% sub nivelul record din martie 2022, a precizat FAO.
În decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă, indicele preţului la zahăr a scăzut cu 5,1%, datorită îmbunătăţirii perspectivelor privind recolta de trestie de zahăr în principalele ţări producătoare, fiind cu 10,6% sub nivelul din decembrie 2023.
Preţurile lactatelor au scăzut în decembrie cu 0,7% comparativ cu noiembrie, după şapte luni de creştere consecutivă, dar faţă de decembrie 2023 au avut un avans de 17%. La uleiuri vegetale, preţurile au scăzut în decembrie cu 0,5% comparativ cu noiembrie, dar faţă de decembrie 2023 au înregistrat un avans de 33,5%. La carne, preţurile au urcat cu 0,4% faţă de noiembrie și cu 7,1% comparativ cu decembrie 2023.
La cereale, în decembrie, indicele preţului nu s-a modificat semnificativ faţă de noiembrie și a rămas cu 9,3% sub nivelul din decembrie 2023, creşterea uşoară a cotaţiilor la porumb fiind compensată de scăderea cotaţiilor la grâu, a informat FAO. (C.Z.)