Scăderea TVA a relansat consumul

Un articol de: Ziarul Lumina - 11 Iulie 2015

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că după scăderea TVA la 9% la produsele agroalimentare s-a relansat consumul, instituțiile naționale și internaționale arătând o scădere a prețurilor.

„Statisticile arată că a existat o scădere a prețului, așa cum ne așteptam, cu 12% în luna iunie. Rămâne o întrebare legitimă, respectiv, dacă scăderea s-a realizat după ce prețurile au fost în prealabil crescute artificial, sau dacă este o scădere reală.

Este o întrebare la care vom răspunde în perioada următoare, în măsura în care vom colecta datele prin Consiliul Concurenței, care are o analiză în acest sens și vom prelucra datele pe care le oferă anual, lunar, Institutul Național de Statistică”, a afirmat Daniel Constantin.

El a spus că nu poate preciza, de asemenea, dacă relansarea consumului este una reală sau bazată pe eliminarea pieței negre.

„Astăzi avem vânzări fiscalizate mai mari cu 12%, cu 15%, este un lucru îmbucurător, asta ne-am dorit: să relansăm consumul, să oferim în momentul în care crește cererea și, automat, și pentru producători, prețul se îmbunătățește. Și asta vrem să stimulăm în perioada următoare”, a declarat ministrul agriculturii.“ (Mariana Bahcevan)