Schimb de experienţă între Diaconia Chişinău şi ATOR Iaşi

Data: 08 Aprilie 2019

În perioada 29-31 martie 2019, un grup de 10 liceeni şi studenţi voluntari în ATOR Iaşi a făcut, în capitala Republicii Moldova, un schimb de experienţă cu tinerii de la Diaconia Chişinău. Această excursie a fost o continuare a frumoasei colaborări dintre ATOR Iaşi şi Diaconia Chişinău, începută odată cu vizita celor din urmă în Iaşi, în octombrie 2018. Programul a cuprins, pe lângă prezentarea activităţilor desfăşurate de Diaconia, discuţii cu tinerii voluntari şi vizitarea oraşului.

Prima dată au vizitat apartamentul social, unde sunt cazate câteva fete orfane sau provenite din familii nevoiaşe. Aici, angajaţii de la Diaconia ajută fetele să deprindă o meserie (de ex. bucătar, stilist). După un an, acestea se mută în chirie şi se descurcă singure, având un serviciu. Liceenii voluntari din Diaconia şi-au prezentat apoi proiectele lor, dintre care: Campania de Paşti, unde se strâng alimente care mai apoi sunt folosite la Cantina socială (unde pot mânca toţi cei nevoiaşi) sau Maşina de spălat socială, unde voluntarii iau hainele bătrânilor, le spală, le calcă şi le înapoiază curate.

Tinerii au descoperit capitala Republicii Moldova mergând în Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, cel mai vechi parc amenajat în manieră clasică din Chişinău.

Mai apoi, au mers la Arcul de Triumf (numit un timp „Porţile Sfinte”, iar sub regimul sovietic - „Arcul Victoriei”), un monument de arhitectură construit pentru a comemora victoria armatelor ruseşti asupra turcilor. Catedrala ortodoxă „Naşterea Domnului” se află în apropierea pieţei Marii Adunări Naţionale, fiind impresionantă prin faptul că are trei altare: unul central, închinat Naşterii Domnului, unul sudic, închinat Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare, şi unul nordic, dedicat sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, când este şi hramul oraşului (14 octombrie).

Au vizitat şi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, care se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific. Cea mai surprinzătoare cameră a fost Diorama, unde se află un tablou pictural foarte mare, ce ilustrează un câmp de luptă din al Doilea Război Mondial. Au continuat itinerariul cu Mănăstirea Ciuflea, o mănăstire de maici din centrul oraşului, construită în stil rusesc, singura în care se ţineau slujbe pe vremea regimului comunist. Spre seară, au avut marea bucurie de a sta la taifas cu noii prieteni, să joace tot felul de jocuri, să povestească despre activităţile desfăşurate, să-i invite la multe dintre ele şi astfel să facă un schimb de experienţă rodnic.

În ultima zi, atorenii şi prietenii lor din Diaconia Chişinău şi-au început ziua cu participarea la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Treime” din curtea Liceului Prometeu-Prim. Ultima plimbare în oraş a fost în Parcul Valea Morilor, unde se află şi Scara Cascadelor, formată din 218 trepte.

„Ne-am dat seama, în aceste zile senine de primăvară, că graniţele politice nu coincid cu graniţele sufleteşti. Compatrioţii noştri de peste Prut, în ciuda multor neologisme ruseşti din vocabular, sunt români adevăraţi, care-l cinstesc foarte mult pe Ştefan cel Mare, pe vremea căruia nu era hotar pe Prut. Nădăjduim să menţinem relaţia de prietenie formată cu tinerii din Diaconia Chişinău şi să ne întâlnim mai des cu ei în tabere sau în pelerinaje”, ne-a transmis Cristiana Sandulache de la ATOR Iaşi.