Schimbarea la Față a Domnului, prăznuită în Banat
De praznicul Schimbării la Faţă a Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, la Mănăstirea Săraca, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, iar Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Mănăstirea Almăj-Putna.
De „Schimbarea la Față”, una dintre cele mai vechi aşezări monahale din Banat, Mănăstirea Săraca, şi-a sărbătorit hramul istoric. La această zi de sărbătoare, numeroşi credincioşi şi-au îndreptat paşii spre mănăstirea de la marginea localităţii timişene Şemlac, pentru a înălţa cereri şi rugăciuni Bunului Dumnezeu, alături de clerici şi monahi din întreg cuprinsul eparhiei. Bucuria praznicului a fost încununată de prezenţa în mijlocul obştii conduse de arhim. Climent Vântu, stareţul aşezământului, a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, şi a Preasfinţitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Cei doi ierarhi au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul de vară al mănăstirii, înconjuraţi de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate. Alături de credincioşi, la slujbă au luat parte şi oficialităţi locale, judeţene şi centrale. Potrivit tradiţiei, în cadrul slujbei au fost binecuvântate prinoasele aduse de credincioşi în cinstea marelui praznic al Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, iar după Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vieţuitorii mănăstirii trecuţi la cele veşnice. Răspunsurile la sfintele slujbe au fost date de Grupul coral „Theophoros” al Arhiepiscopiei Timişoarei condus de diac. dr. Ion-Alexandru Ardereanu.
Odorul cel mai de preţ al mănăstirii îl reprezintă biserica veche, cu hramul „Schimbarea la Faţă”, care datează de la jumătatea secolului al XV-lea, fiind ridicată pe locul unui locaş mai vechi. Prin bogata sa istorie, dar şi prin armonia deosebită a elementelor bizatine ce îmbogăţesc podoaba sa artistică, străvechea biserică a Mănăstirii Săraca este cel mai reprezentativ locaş de cult din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei.
Binecuvântare chiriarhală la Mănăstirea Hodoş-Bodrog
La praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Altarul de vară al Mănăstirii Hodoş-Bodrog. În cuvântul de învăţătură cu titlul „Chip şi asemănare” (conform citirilor scripturistice ale praznicului: II Petru 1; Matei 17), chiriarhul a arătat că numirea sărbătorii, aşa cum se păstrează în Biserica noastră, redă adevărul privind continua strădanie a credinciosului de a se schimba în mai bine potrivit scopului pentru care a primit lumina vieţii, adică tinzând spre asemănarea cu Acela după chipul Căruia a fost creat, Însuşi Creatorul. Harul necreat a lui Dumnezeu ajută ca şi credinciosul prin faptele bune să poată reflecta în fiinţa sa lumina dumnezeiască aşa cum pilduitor au dovedit şi sfinţii Bisericii, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionel-Silviu Cristea a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din Parohia Guravăii, Protopopiatul Sebiş. La momentul cuvenit, părintele Macarie Deleu, vieţuitor al mănăstirii, şi noul hirotonit preotul Ionel-Silviu Cristea au fost hirotesiţi de către Înaltpreasfinţitul Timotei întru duhovnici. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei l-a instalat pe noul stareţ al mănăstirii, părintele protosinghel Grigorie Timiş, în prezenţa întregii obşti şi a unui număr însemnat de pelerini. Părintele Grigorie Timiş şi-a propus ca în noua ascultare să intensifice viaţa duhovnicească a mănăstirii şi să îndrume obştea pe calea mântuirii, continuând bogata activitate începută de părintele arhim. Nestor Iovan, fost stareţ al mănăstirii.
Hramul Mănăstirii Almăj-Putna
De sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale și a credincioșilor Mănăstirii Almăj-Putna din județul Caraș-Severin. Cu acest prilej, ierarhul, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de vară din curtea mănăstirii. În cadrul slujbei a înălţat rugăciuni pentru ploaie. De asemenea, la momentul rânduit, chiriarhul a rostit rugăciunea de binecuvântare a rodului viei, după cum este obiceiul în fiecare an la acest praznic. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. În încheiere, toţi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la agapa frăţească organizată de obştea monahală. „Foarte mulți preoți i-au însoțit pe credincioșii din parohiile Văii Almăjului, venind ca împreună să slujim și să ne împărtășim cu Sfintele Taine. În fiecare an la praznicul Schimbării la Față suntem aici, înălțându-ne duhovnicește și spunând împreună cu Sfântul Apostol Petru «Doamne, bine ne este nouă să fim aici». Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și mai ales pentru faptul că foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, fiind și Postul Adormirii Maicii Domnului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian. Situată în frumoasa Vale a Almăjului, Mănăstirea Almăj-Putna din Episcopia Caransebeşului găzduieşte o oază de linişte şi duhovnicie pentru credincioşii din această zonă. În fiecare an, la praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos, sute de credincioşi trec pragul acestei mănăstiri pentru a lua parte la rugăciunile şi slujbele care se oficiază cu prilejul hramului. În toamna anului 1996 a început construcţia mănăstirii şi a fost turnată temelia unei clădiri care cuprinde 19 chilii, paraclisul, trapeza şi bucătăria. Lucrările s-au făcut cu ajutorul financiar şi material al credincioşilor, fiind coordonate de domnul Luca Zăvoianu din Putna şi domnul proiectant Popovici Ioan, din părţile Almăjului. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, George Giurgiu, Darius Herea)