Schimbări ale strategiilor electorale în SUA

Data: 29 Iulie 2024

Președintele american Joe Biden (81 de ani) şi-a abandonat campania de realegere la presiunea membrilor Partidului Democrat, a sponsorilor, dar și a presei și opiniei publice, care au pus la îndoială în ultimele săptămâni capacitatea sa de a-l învinge pe Donald Trump (78 de ani) sau de a servi ţara pentru încă patru ani. Gestul retragerii a fost însoțit însă de impunerea fermă drept candidat al democraților a vicepreședintei Kamala Harris (59 de ani). Ea a obținut rapid susținerea celor mai importante voci din partid și a sponsorilor.

Dacă nu apare un alt candidat, Harris va deveni oficial candidata Partidului Democrat după votul virtual din cadrul Comitetului Naţional Democrat (DNC) prevăzut în perioada 1-7 august, urmat de Convenţia Naţională Democrată de la Chicago, din 19-22 august, la care va fi oficializată și nominalizarea pentru funcţia de vicepreşedinte. Favoriţi pentru a face tandem cu Kamala Harris sunt senatorul de Arizona, astronautul Mark Kelly, şi doi guvernatori din state-cheie: Josh Shapiro (Pennsylvania) şi Roy Cooper (Carolina de Nord). 

Strategii pregătesc deja temele principale și punctele de forță ale campaniei Kamalei Harris în confruntarea cu Donald Trump și se pare că vor pune în antiteză cariera de om al legii a democratei și condamnarea penală a republicanului, „procuroarea” împotriva „inculpatului”. „Contrastul nu ar putea fi mai evident”, a declarat James Singer, purtătorul de cuvânt al campaniei Harris.

În același timp, tabăra republicanilor lui Trump a început să o atace pe Harris legând-o de unele dintre cele mai nepopulare politici ale lui Biden, cum ar fi gestionarea valului de migranţi de la graniţa cu Mexicul. (C. Z.)