Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț şi-a serbat hramul

Data: 22 Noiembrie 2021

Programul liturgic al sărbătorii a început de sâmbătă seara, prin slujba Vecerniei cu Litia oficiată de un sobor de preoți şi diaconi, conduși de arhimandritul Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț. Cuvântul de învățătură a fost rostit de către părintele profesor Ioan Mihoc.

Bucuria praznicală a continuat cu un moment spiritual-cultural deosebit: lansarea noului compact disc „Bucură-te Împărăteasă Maică”, înregistrat recent în biserică de corul schitului. Momentul a continuat cu interpretarea câtorva cântări din noul album de către corala Vovideniei, condusă de arhidiaconul Ciprian Rusu, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iași.

A doua zi dimineața, au fost să­vâr­șite Utrenia, Acatistul și Ceasurile, după care a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie de către Prea­sfințitul Părinte Nichifor Boto­șănea­nul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de slujitori. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învățătură, în care a accentuat istoricul prăznuirii, dar și modul în care această sărbătoare ne ajută în urcușul duhovnicesc către săr­bătoarea mare și sfântă a Naș­te­rii Domnului: „Prin sărbătoarea Vovideniei sau a Intrării în biserică a Mai­cii Domnului, Biserica ne pune la inimă ca să înnoim în noi gândul de recunoștință și dragoste către Mai­ca Domnului, dar și gândul de nă­dejde că Dumnezeu lucrează în is­­torie, chiar și atunci când nu în­țe­le­gem, în clipe de criză, chiar și atunci când vedem în jurul nostru suferință, dezbinare, boală și moarte”.

La finalul slujbei, egumenul schi­tului, părintele arhimandrit Mihail Daniliuc, a mulțumit lui Dumnezeu pentru binecuvântarea trăită, precum și Înaltpreasfin­ți­tu­lui Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfinți­tului Părinte Nichifor Botoșănea­nul, clericilor și credincioșilor care au venit la slujbă.