Şcoala de vară „Artă, Cultură, Spiritualitate”, la final
Şcoala de vară „Artă, Cultură, Spiritualitate” (ACS), proiect iniţiat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, în cadrul activităţilor „Rose” din cadrul Universităţii din Craiova, a marcat anul acesta cea de a doua ediţie. Timp de două săptămâni, 16-29 iulie, cei 26 de participanţi, elevi de la mai multe licee din Mitropolia Olteniei, au avut parte de numeroase întâlniri şi activităţi interactive, au vizitat mai multe mănăstiri oltene, au participat la diferite cursuri de formare şi iniţiere în arta şi spiritualitatea ortodoxă.
Bucuria marilor descoperiri se vede pe deplin la finalul unei lucrări împlinite. Această certitudine, probată în cadrul Şcolii de vară ACS, a îmbogăţit duhovniceşte şi anul acesta pe cei 26 de tineri elevi de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova şi Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din Râmnic. Fiecare zi a fost pe de-a întregul câştigată, în folosul unei viitoare şi folositoare alegeri a facultăţii. În urma frumoaselor experienţe trăite, participanţii au descoperit în Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova o certitudine în perspectiva definirii planurilor de viitor.
Ultima săptămână din cadrul ACS a fost dedicată în general cursurilor de specialitate. Elevii au făcut cunoştinţă astfel cu o parte din dascălii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, audiind mai multe cursuri de artă şi spiritualitate ortodoxă. La finalul săptămânii, alături de profesorii coordonatori, tinerii au mers în vizită la Mănăstirea Lainici. Aici au fost întâmpinaţi de părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, stareţul aşezământului monahal, care le-a prezentat istoricul şi specificul duhovnicesc al mănăstirii. La final, cu toţii au primit daruri din partea mănăstirii şi diplome de participare din partea organizatorilor.
„Vivat, crescat, floreat!”
Coordonatorul proiectului din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova a fost diac. asist. dr. Mihai Cirea. Sub îndrumarea sa, cei 26 de elevi au avut parte de un program deosebit, împletind în permanenţă utilul cu plăcutul. „Și anul acesta, timp de două săptămâni, în perioada 16-29 iulie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova a organizat cea de-a doua ediție a Școlii de vară Rose, cu titlul ACS. Considerăm că proiectul s-a desfășurat și s-a finalizat în condiții excelente, iar cei 26 de elevi din grupul-țintă, proveniți atât de la Seminarul Teologic Ortodox «Sfântul Nicolae» din Râmnicu Vâlcea, cât și de la Liceul de Arte «Marin Sorescu» din Craiova, au beneficiat de activități didactice, remediale și extracurriculare interesante și edificatoare. Sunt convins că elevii participanți sunt, la finele acestei etape, mult mai motivați să finalizeze studiile liceale, să promoveze examenul de bacalaureat și să se orienteze apoi spre Facultatea noastră de Teologie Ortodoxă, la toate cele trei specializări: Artă Sacră, Arte Plastice și Teologie Ortodoxă Pastorală. Sperăm ca, pe lângă activitățile-cadru specifice ale acestei școli de vară, să fi reușit crearea unei veritabile stări comunitare, de apropiere și prietenie, în rândul elevilor participanți, dovedind prin aceasta că, în cadrul marii familii academice craiovene, teologia păstrează un ethos aparte și un specific ce vine să împlinească dezvoltarea armonioasă a personalității viitorilor noștri studenți. Mulțumesc pe această cale în primul rând Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu pentru permanenta purtare de grijă pe care o arată față de noi toți, precum și conducerii Universității din Craiova. Nu în ultimul rând, gândul meu de gratitudine se adresează tuturor colegilor implicați în mod direct în implementarea cu succes a activităților acestui proiect. Vivat, crescat, floreat!”, a spus diac. asist. dr. Mihai Cirea.
„Doresc din tot sufletul să învăţ la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova”
Experienţa de anul acesta din cadrul ACS a adunat multe amintiri frumoase pentru cei 26 de elevi. În impresiile de final, tinerii au vorbit despre dorinţa de a veni să studieze la Facultatea de Teologie din Craiova. „Pentru mine această participare a fost o reală experienţă. Am avut parte de lucruri minunate şi de acum merg acasă să povestesc părinţilor şi prietenilor despre ce am văzut în aceste două săptămâni la Craiova. Mi-au plăcut foarte mult pelerinajele, activităţile în aer liber, cursurile de artă şi spiritualitate, şi am aflat mai multe despre istoria locurilor din Oltenia”, ne-a spus Victoria Popescu, de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnic.
„Ne-am făcut mulţi prieteni. Am cunoscut locuri noi şi, cel mai important, am aflat ce putem alege în viitorul apropiat pentru profesia noastră. Sunt mulţumit de aceste zile... Doresc din tot sufletul să învăţ la Facultatea de Teologie din Craiova, la Secţia de Teologie Pastorală”, a exprimat Bogdan Munteanu, de la același seminar.
„Sunt elevă la Liceul de Arte din Craiova şi această experienţă a fost de-a dreptul impresionantă. Doresc să mulţumesc cu acest prilej profesorilor, coordonatorilor, colegilor şi tuturor celor implicaţi în acest frumos proiect. Prin intermediul acestei experienţe, Secţia de Arte Vizuale din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova poate fi o variantă foarte bună pentru viitoarea mea alegere, la facultate”, ne-a spus Luisa Gabriela Enache, de la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova.