Școală de vară la Mănăstirea Partoș
În perioada 6-14 august, Centrul cultural şi educațional al Mănăstirii Partoș, județul Timiș, găzduiește, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, 56 de elevi de la mai multe școli din zonă în cadrul proiectului „Şcoala de vară 2018”, organizat de către Școala Gimnazială „Anghel Saligni”- Banloc, în colaborare cu alte instituții partenere.
Pentru copii, vacanța mare este o lungă perioadă de libertate. Chiar dacă e vacanță, ei doresc să fie împreună cu alți copii, să își facă prieteni, să aibă un ghid în desfășurarea jocurilor și să aibă activități distractive bine coordonate, precum și ateliere în care să își poată manifesta creativitatea și inventivitatea.
„După bucuria primirii vacanței și după o perioadă de relaxare, Şcoala de vară de la Partoș vine ca o încununare a activității de vacanță, copiii devenind curioși, interesați și fericiți să lucreze împreună. Ei învață să comunice, să se organizeze, să se bucure de descoperirile pe care le fac, iar mai apoi să aibă încredere în ei. Preocuparea pentru viața spirituală este evidentă. Activitățile diverse duc la coeziune, dărâmă barierele prejudecăților și consolidează adaptabilitatea la situații sociale”, a precizat ieromonahul Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș.
Cu ajutorul activităților din acest proiect, copiii vor beneficia de un alt mod de a învăţa și își vor menține interesul pentru credință și școală. Scopul vizează stimularea implicării voluntare a copiilor în activități recreativ- instructive, cu promovarea și valorizarea potențialului individual şi de grup al acestora, precum și însușirea unor alternative real- educative de petrecere a timpului liber în opoziție cu tentațiile nocive, tot mai des întâlnite chiar de la vârstele mici - excesul utilizării calculatorului și telefonului, violența și infracționalitatea infantilă etc.
Proiectul este organizat de Școala Gimnazială Banloc, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara, Asociația „Semper Agape”, Școala Gimnazială Ciacova, Mănăstirea „Sfântul Iosif cel Nou”-Partoș și este găzduită de Centrul social și cultural al acesteia. Aproximativ 20 de cadre didactice din zonă sau din Timișoara slujesc binele copiilor, sub experimentata și atenta coordonare a doamnei conf. dr. Liliana Danciu, Universitatea de Vest.
Între activităţile desfășurate, amintim: lecții de religie, laborator de scriere creativă, confecționare de haine din materiale reciclabile, împletituri din diferite materiale, pictură pe sticlă, suite de jocuri sportive, confecționarea de măști cu personaje din povești, minicampionat de fotbal, lucru manual („micii meșteri mari”), dansuri, cursuri de înot, activități culinare, dar și rezolvarea de sarcini din caietele de vacanță, precum și necesara „școală a părinților”.
„Mănăstirile din Arhiepiscopia Timișoarei continuă o frumoasă tradiție, ce s-a statornicit în ultimii ani, evidențiindu-se în mod deosebit mănăstirile Timișeni și Partoș. Dacă la Mănăstirea Timișeni au avut loc tabere de pictură pentru copiii din ciclul gimnazial și liceal, iată că, în această perioadă, la Mănăstirea Partoș se desfășoară o altă școală, o școală duhovnicească în casa Sfântului Iosif. Sunt zile trăite cu multă bucurie și real entuziasm de către toți participanții și care, cu siguranță, vor contribui la creșterea lor în credință, la trezirea responsabilității pentru școală, dar şi la formarea lor pentru viață”, a specificat arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei.
Școala de vară de la Mănăstirea Partoș continuă până la 14 august, când toți cei mici vor avea parte și de alte activități duhovnicești și creative, care să le sporească buna dispoziție, bucuria întâlnirii cu ceilalți copii și frumusețea vieții spirituale. (Diac. Ionel Csudor)