Școală de vară pentru tineri cercetători la Ipotești

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 27 Iunie 2024

La Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” (MICNSME) se desfăşoară în perioada aceasta (25-29 iunie 2024) a VI-a ediție a Școlii de vară pentru tinerii cercetători filologi (masteranzi și doctoranzi), din țară și străinătate, cu tema „Redefinirea studiilor literare românești: răscruci, reluări, renunțări, revoluții?”

Programul include workshopuri, precum şi conferințele: „Studiile despre memorie și importanța lor pentru cercetătorii umaniști” (prof. Arleen Ionescu, Shanghai Jiao Tong University); „Haiducia la români. Adaptări transmediale” (prof. univ. dr. Roxana Patraș); „Dincolo de traumă: Herta Müller și bucuria de a trăi” (prof. univ. dr. Antonio Patraș); „Revizitându-l pe slavistul Vatroslav Jagić. Un sondaj prin baza de date Arcanum” (conf. dr. Radu Mârza), conform informațiilor de pe pagina de Facebook a MICNSME.

Organizate de Departamentul de literatură română și teoria literaturii, Centrul de Cercetare în Filologie Modernă din cadrul Facultății de Litere a Univers­i­tății „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și MICNSME, lucrările Școlii de vară constituie un preambul pentru cea de-a noua conferință internațională de studii românești, care va avea loc în toamna acestui an, tot la Memorialul Ipotești. În încheierea școlii de vară se va desfăşura o nouă ediție a proiectului „Poeți în dialog”, moderată de cercetătoarea Lucia Țurcanu. Invitații ediției sunt poeții Andrei Doboș și Alexandru Cosmescu.