Sculpturi în gheaţă
„Dacă viaţa îţi dă lămâi, fă o limonadă“, spune o vorbă mobilizatoare, care cuprinde ceva adevăr. În cazul nostru, dacă e iarnă, nu prea îţi place iarna, dar poţi face sculpturi în gheaţă şi zăpadă.
Sculptura în gheaţă şi, ceva mai rar, în zăpadă a apărut ca (pseudo)artă în Rusia vremurilor ţariste. Nobilimea, mai ales, se distra făcând diverse construcţii din gheaţă, ţăranii fiind preocupaţi să supravieţuiască frigului necruţător care nu o dată în istorie a pus probleme serioase unor armate de imperii cuceritoare: armatele lui Napoleon şi ale lui Hitler fiind cele mai notorii exemple.
În altă parte a globului pământesc, în anul 1950, studenţii din localitatea japoneză Sopporo, aflată în sud-vestul insulei Hokkaido, au început să creeze sculpturi uriaşe în gheaţă. În 1972 această localitate cu aproape două milioane de locuitori şi-a căpătat notorietatea internaţională după ce a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă. În fiecare an, în luna februarie, în Sopporo se desfăşoară Festivalul Zăpezii.
Expoziţii de lucrări în gheaţă au loc în multe părţi ale lumii. Şi, totuşi, cine puteau să fie cei mai mari în domeniu, dacă nu chinezii, cei care au construit Zidul vizibil de pe Lună. La Harbin, un oraş din nord-estul Republicii Chineze, de peste 9 milioane de locuitori, are loc în fiecare an un amplu festival al sculpturii în gheaţă. Artă şi monumentalitate deopotrivă, unele lucrări fiind blocuri sau castele aproape la scara 1 la 1 cu cele reale. Acest festival are o tradiţie destul de veche, prima ediţie având loc în anul 1963, însă ulterior a fost considerat prea decadent pentru poporul care era în faza revoluţiei culturale maoiste, şi a fost interzis până în anul 1985. Luminate feeric în zeci de culori şi nuanţe - chinezii fiind maeştri în coloristică şi aranjare de obiecte după reguli străvechi -, construcţiile din gheaţă formează un parc plăcut nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi. Evenimentul gheţii de la Harbin cuprinde mai multe feluri de activităţi, expoziţia de sculpturi fiind numai una dintre ele. Mai au loc concursuri de sculptură în gheaţă şi zăpadă, pescuit la copcă şi întreceri sportive tipice sezonului alb.
Trei fraţi din localitatea New Brighton, Minnesota, Statele Unite, au de câţiva ani o pasiune care i-a făcut celebri în lume, pasiune de care se bucură din plin, pe viu, vecinii lor: în fiecare iarnă, Austin, Connor şi Trevor Bartz creează câte o statuie din zăpadă. În loc să troienească zăpada din curte în movile pe marginea drumului, ei fac întâi un munte de zăpadă, o tasează bine, apoi încep să lucreze la formă. Creaţiile lor pot fi văzute pe pagina lor de Facebook, care a adunat până acum peste 9.000 de aprecieri – BartzSnowSculptures. Iată că, în vreme ce unii se plâng continuu de vreme, de trafic, văzând în orice răul şi greul, alţii se distrează şi creează ceva frumos.
Americanii au şi o federaţie naţională a sculpturii în gheaţă şi zăpadă – NICA (National Ice Carving Association). Există liste cu sculptorii recunoscuţi în fiecare stat, poţi alege unul care să îţi decoreze curtea casei sau firmei, dacă îţi permiţi să plăteşti aceşti artişti - www.nica.org.
Pentru amatorii de senzaţii tari şi friguroase există şi la noi în ţară un hotel de gheaţă, la Bâlea Lac. Hotelul este pus la pământ în fiecare an de venirea căldurii şi refăcut în iarna următoare. Anul acesta tema camerelor a fost „Zodiac“. În hotel au fost amenajate 12 camere duble, paturile fiind şi ele din gheaţă. Fiecare decor este unicat. Paturile sunt acoperite cu saltele peste care se pun lenjerie şi blănuri, iar înainte de culcare oaspeţii primesc saci de dormit. Pentru cine este suficient de călit şi nu-l deranjează să respire o noapte întreagă aer de -2 grade, cazarea în acest hotel se poate dovedi o experienţă interesantă.