Scumpirea gigacaloriei va creşte preţul legumelor

Data: 20 Ianuarie 2014
Creşterea preţului gigacaloriei începând cu 1 ianuarie va determina o scumpire a roşiilor şi a altor legume produse în România cu 50%, oprirea activităţii unor sere şi trimiterea a mii de angajaţi în şomaj, au declarat reprezentanţii federaţiei de producători Pro Agro. „Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, Leoser SA“, arată federaţia, într-un comunicat.
 
Pro Agro a solicitat, la finele anului trecut, ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de sprijinul acordat în alte state din UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri. „Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă“, a declarat preşedintele Pro Agro, Alex Jurconi.
 
„Într-o ţară membră a UE instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am îndeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi. În consecinţă, am luat decizia să închidem complet unitatea. Două mii de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia“, a declarat şi directorul general al Leoser, Victor Niţu.