Scumpiri ale locuințelor cu 80% în unele cartiere din București

Data: 11 Septembrie 2024

Locuințele noi din București s-au scumpit substanțial în ultimii cinci ani, preţul mediu pe metru pătrat util crescând cu 29%, de la 1.329 de euro, în primul semestru din 2019, la 1.709 euro, în primul semestru din acest an. În aceeași perioadă, prețurile apartamentelor noi au urcat cu 88% în Pantelimon şi cu 79% în Drumul Taberei, în timp ce cele mai accesibile cartiere sunt Ghencea și Titan. Pentru cei care caută acum o locuință, oferte numeroase vin din patru zone ale Capitalei: Berceni, Titan, Pipera şi Militari. 

Potrivit directorului comercial al Imobiliare.ro, Răzvan Ionescu, scumpirea locuințelor din Capitală s-a produs în paralel cu creșterea salariilor. „Salariul mediu în perioada aceasta a crescut cu 64%, în timp ce preţul mediu solicitat în Bucureşti a crescut cu aproape 30%. Ce ne spune asta? Ne spune că gradul de accesibilitate al locuinţelor din Bucureşti a crescut, în această perioadă. Practic, locuitorii Capitalei, faţă de acum 5 ani, îşi permit mai mult decât îşi permiteau atunci. Ca să dăm şi cifre, dacă acum 5 ani ne trebuiau 7,2 ani pentru a achiziţiona dintr-un salariu mediu un apartament de două camere, în 2024 această perioadă s-a redus la 5,6 ani”, a spus Răzvan Ionescu, potrivit Agerpres, la un eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Sunt cartiere unde locuinţele noi s-au scumpit cu cel puţin 60% în ultimii cinci ani, dar şi zone care depăşesc la vânzare pragul de 3.000 de euro/mp util. 

„Acum, dacă ne uităm la cartierele cu cele mai mari scumpiri, situaţia din Bucureşti este destul de eterogenă. Vedem, în funcţie de cartier, creşteri de la 9%, cea mai mică creştere, până la aproape 90%, în Pantelimon, de exemplu. Pantelimon este cartierul cu cea mai mare creştere de preţ de-a lungul acestor 5 ani, de la un preţ mediu de 930 euro la un preţ de 1.700 euro, astăzi. (...) În aceeaşi situaţie sunt cartierele Drumul Taberei, Pipera, Militari, Rahova, unde am avut creşteri de peste 60%, în Drumul Taberei aproape 80%”, a arătat specialistul în imobiliare.

La polul opus ca preț, Ghencea rămâne cel mai ieftin cartier, cu 1.231 de euro/mp util pentru apartamentele noi, cu o creştere de peste 50% faţă de 2019, când prețul era de 833 de euro/mp, urmat de Titan, cu 1.346 de euro/mp.

Conform unei analize Imobiliare.ro, dacă în urmă cu cinci ani preţurile pentru apartamentele noi porneau de la 833 euro/mp, iar în patru cartiere bucureștene se mențineau sub pragul de 1.000 de euro/mp, în 2024 cumpărătorii achită între 2.000-3.000 de euro/mp util în 19 cartiere din Capitală. Potrivit analizei, oferta de proprietăți noi a totalizat în 2024 circa 13.000 de locuințe, situate cu precădere în zonele Berceni, Titan, Pipera şi Militari, fiind cu 22% mai mică decât în 2019. În același timp, dezvoltatorii au în plan construirea a aproximativ 21.300 de locuințe, acestea urmând să intre pe piaţa rezidenţială bucureşteană în anii următori. (C.Z.)