Scumpiri, dar și ieftiniri la alimente, în martie

Data: 31 Martie 2020

Într-o analiză făcută pe baza datelor din Monitorul Preţurilor, Consiliul Concurenței a constatat că unele alimente, precum salamul, roşiile proaspete, pâinea, laptele şi merele s-au scumpit în luna martie, comparativ cu decembrie 2019, în timp ce ouăle, fasolea, ceapa şi mălaiul s-au ieftinit.

Astfel, laptele de vacă 1,5% UHT avea un preţ de 4,95 de lei pe litru în 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019. În ceea ce priveşte pâinea albă, aceasta costa 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame în martie, faţă de 1,40 de lei în decembrie. Potrivit analizei, la carnea de pui, singura creştere a fost înregistrată doar la pulpele superioare, de la 12,40 lei/kg în decembrie, la 12,58 lei/kg în martie, restul sortimentelor consemnând scăderi de preţ de până la un leu. De asemenea, uleiul de floarea soarelui avea pe 23 martie un preţ de 5,62 lei/litru, faţă de 5,32 lei în decembrie, iar un kilogram de orez - 7,51 lei, comparativ cu 7,17 lei în decembrie 2019. Preţul cartofilor albi era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, faţă de 2,65 lei/kg în decembrie 2019. Pe altă parte, mălaiul avea un preţ mediu de 3,03 lei în 23 martie, mai mic faţă de 3,27 lei în decembrie, iar preţul ouălor avea aceeaşi tendinţă. 

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara în şedinţa de Guvern de joia trecută că „în momentul de faţă, datele nu arată o perturbare, o afectare masivă a întregii pieţe”. „Noi avem o bază de date foarte bună a preţurilor, pentru că avem un proiect numit Monitorul Preţurilor, în care avem toate preţurile (…) din lanţurile din toată ţara. Unde nu stăm atât de bine, nu avem date din pieţe şi magazine mici”, a subliniat Chiriţoiu.

(Cristina Zamfirescu)