Scumpirile din România atrag atenţia presei străine
Agenţia France Presse relatează că românii văd cum preţurile cresc de la o zi la alta, iar etichetele de pe rafturi se schimbă tot mai des. Potrivit analizei jurnaliştilor francezi, în România alimentele s-au scumpit într-un an cu 10,82%. Agenţia France Presse scrie că vedetele incontestabile ale acestor majorări de preţuri sunt uleiul, care s-a scumpit cu 47%, legumele şi ouăle, cu 24%, laptele, cu 16%, pâinea şi făina cu 12%. Scumpirile, apreciază France Press, au fost infuenţate de seceta de anul trecut, de scumpirea utilităţilor, dar şi de politica de preţuri a hipermarketurilor. Agenţia franceză aminteşte şi faptul că patronatele din industria alimentară au criticat lanţurile internaţionale că favorizează importurile prea scumpe în comparaţie cu produsele de pe piaţa internă. Pe de altă parte, preţurile produselor alimentare au crescut şi în aceste zile, în preajma sărbătorilor de Paşti. Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică arată că cele mai semnificative majorări de preţuri au fost la fructe, ulei şi lapte.