Seară de poezie și expoziție la Sibiu de Ziua Culturii Naționale
Arhiepiscopia Sibiului și alte instituții din cetatea transilvăneană vor organiza de Ziua Culturii Naționale mai multe manifestări. Sibienii au posibilitatea să cunoască mai multe despre opera poetului Mihai Eminescu și să admire creații ale pictorului sibian Octavian Smigelschi.
Luni, 15 ianuarie, Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului va organiza o seară de poezie în Sala „Fidelis” din cadrul Centrului de tineret eparhial. Sunt așteptați studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” și ai altor facultăți din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, alături de alți iubitori ai operei eminesciene din oraș.
Un alt eveniment din cadrul manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naţionale de la Sibiu va fi organizat de Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu, în colaborare cu Biblioteca Județeană „ASTRA”. În sala festivă a bibliotecii sibiene va fi vernisată de la ora 11.00 Expoziția „Transilvania și pictura națională”, cu picturi din tematica românească a operei lui Octavian Smigelschi. Conform unui comunicat transmis de asociația amintită, opere ale pictorului Octavian Smigelschi au mai fost expuse la Sibiu și în alte orașe din țară, dar de această dată vor fi aduse în prim-plan realizări cu teme românești ale artistului sibian, mai ales că este cunoscută preferinţa pictorului Smigelschi pentru pictura națională atât laică cât și bisericească.
Muzica Centenarului
Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” din Sibiu va organiza în această lună și un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Duminică, 21 ianuarie, tot în sala festivă a Bibliotecii „ASTRA” va avea loc de la ora 19.00 un concert extraordinar intitulat „Muzica Centenarului, incursiune muzicală de 100 de ani 1918-2018”. Pe scenă vor urca naistul Radu Nechifor alături de formaţia sa, baritonul Ștefan Ignat, directorul Operei Naționale București, soprana Florina Mariș Hinsu și pianista Camelia Matei. Programul va conține piese și aranjamente cu nai, pian, muzică clasică românească și arii folclorice românești.
„Suntem bucuroși că la începutul acestui an aniversar pentru România și români să putem organiza la Sibiu, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale două proiecte, dintre care unul va fi organizat atât la Sibiu, cât și la Oradea. Proiectele au fost depuse pentru finanțare la Ministerul Culturii și în urma analizei ambele au fost votate. Astfel, din 12 proiecte dedicate Zilei Culturii Naționale, două le vom organiza la Sibiu, un oraș al Unirii”, a spus președintele asociației, Alexandru Chituță.
De asemenea, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal și Asociația Filateliștilor din județul Sibiu organizează în perioada 15-25 ianuarie, o expoziție documentară având drept scop sărbătorirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu (1850–1889) și marcarea prezenței acestuia în orașul Sibiu.