Secetă fără precedent în estul Europei

Data: 06 Mai 2020

România nu este singura țară îngrijorată din cauza secetei prelungite și care se așteaptă la producții agricole sub media anilor trecuți. Situația este gravă și în Cehia, unde suprafața afectată de lipsa apei din sol este de 75%. La fel, în Polonia, unde președintele Andrzej Duda a făcut un apel către compatrioţii săi să economisească apa. 

Cehia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, iar sursele de apă din unele localităţi ar putea să se epuizeze, a declarat, săptămâna trecută, ministrul ceh al mediului, Richard Brabec, informează Reuters. Conform ministrului, doar 0,1% din teritoriul Cehiei avea un nivel normal de apă în sol la mijlocul lunii aprilie, în timp ce 75,4% era într-o situaţie de secetă extremă.  „Ne confruntăm cu o perioadă de secetă fără precedent, atât ca durată, cât şi ca impact“, a declarat Brabec. „Râurile mai mici vor seca, ar putea fi zeci, poate sute de comunităţi care vor fi aprovizionate cu cisternele pentru că sursele lor de apă ar putea seca“, a mai spus oficialul ceh, al cărui minister negociază o majorare a investiţiilor cu 3,5 miliarde de coroane (139,90 milioane de dolari) în acest an, pentru măsuri de combatere a secetei.

Problema a fost agravată de faptul că majoritatea râurilor din Cehia se scurg în afara ţării, precum şi de moştenirea agriculturii intensive. În perioada colectivizării forţate, parcele individuale de teren au fost unite în unele din cele mai mari zone de culturi unice din Europa, în timp ce cărările şi alte delimitări au fost eliminate, ceea ce a redus capacitatea solului de a reţine apa, susțin experții cehi.

Tot din cauza secetei, a avut loc răspândirea gândacului de scoarţă, care a provocat anul trecut pagube estimate la 1,70 miliarde de dolari. Și în Polonia, fermierii se confruntă cu o secetă extremă care riscă să reducă producţia alimentară, după cum a avertizat ministrul agriculturii, Jan Krzysztof Ardanowski, citat de AFP. La rândul său, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a arătat îngrijorat şi a făcut recent un apel către compatrioţii săi să economisească apa. „Nu am mai văzut un nivel al apelor atât de scăzut de când se fac măsurători, adică de peste 100 de ani“, precizează Grzegorz Walijewski, purtător de cuvânt al Institutului de Meteorologie şi Gospodărire a Apelor din Polonia.

Fenomenul nu este o noutate, dar se agravează. „Resursele noastre sunt comparabile cu cele ale Egiptului“, potrivit unui raport al Curții de Conturi, intitulat „Polonia, deşertul Europei“. „Iarna care a trecut nu am avut zăpadă. Acum nu avem ploi. Am avea nevoie să plouă liniştit timp de o săptămână“, a explicat Marian Sikora, preşedintele Federaţiei Producătorilor Agricoli. „Pământul este uscat. Trebuie să săpăm o groapă de 15 cm pentru a găsi umiditate“, adaugă fermierul.

(Cristina Zamfirescu)