Şedinţă administrativă la Protopopiatul Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 20 Noiembrie 2015

La sediul Protopopiatului Sibiu a avut loc ieri, 18 noiembrie, şedinţa administrativă lunară a preoţilor din parohiile oraşului şi din împrejurimi, în cadrul căreia au fost comunicate ultimele detalii referitoare la hramul Sfântului Andrei Şaguna din 30 noiembrie. La şedinţa preoţească au fost comunicate participanţilor mai multe proiecte ale Arhiepiscopiei Sibiului.

La începutul şedinţei administrative preoţii au ţinut un moment de reculegere şi au cântat „Veşnica pomenire” pentru sufletul preotului Nicolae Bârsan şi al arhidiaconului prof. univ. dr. Constantin Voicu, exprimându-şi compasiunea şi durerea sufletească provocată de trecerea în veşnicie a celor doi slujitori ai Sfântului Altar. Protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, le-a mulţumit preoţilor pentru implicarea în organizarea ceremoniilor de înmormântare a celor doi clerici, în special a arhidiaconului Constantin Voicu, profesor, îndrumător şi mentor pentru majoritatea slujitorilor din protopopiat.

Primul punct al şedinţei administrative a fost comunicarea programului de la hramul Sfântului Andrei Şaguna al Catedralei mitropolitane, la care preoţii sunt invitaţi să participe alături de credincioşi din parohiile oraşului.
„Aşa cum este deja încetăţenită şi la noi această tradiţie, pe 29 noiembrie toţi preoţii din Protopopiatul Sibiu vom fi prezenţi împreună cu enoriaşii noştri la Catedrala mitropolitană, de la orele 18.00, unde va avea loc slujba Vecerniei şi Litiei, condusă de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, urmată de o procesiune cu moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Pe 30 noiembrie, sunt aşteptaţi la Catedrala mitropolitană preoţii de la bisericile unde sunt mai mulţi slujitori”, a spus protopopul Ioan Coşa.
De asemenea, mai multe adrese din partea Arhiepiscopiei Sibiului au fost transmise preoţilor în cadrul acestei şedinţe.

Proiecte caritabile

În a doua parte a întâlnirii au fost prezentate mai multe proiecte sociale, culturale şi educative ale Arhiepiscopiei Sibiului. Consilierul social din cadrul eparhiei i-a îndemnat pe preoţi să informeze credincioşii din parohii despre posibilitatea de a beneficia de serviciile gratuite ale Centrului de recuperare neuro-motorie „Sfântul Nectarie”, inaugurat recent pentru a sprijini persoanele cu venituri sub 750 de lei pe lună, oferind tratament kineto-terapeutic, recuperare medicală, logopedie, asistenţă socială şi consiliere psihologică. Astfel, au fost prezenţi asistenta socială Simon Dragomir şi kineto-terapeutul Gigi Badea pentru a oferi mai multe detalii despre serviciile centrului. De asemenea, reprezentanţii Departamentului de asistenţă socială au adresat preoţilor rugămintea să fie sprijiniţi în Proiectul „Colindul social”, unde studenţi teologi vor participa ca voluntari la activităţi umanitare şi filantropice în parohii în preajma sfintelor sărbători. Nu în ultimul rând, a fost anunţat concertul caritabil „În inima României” din 30 noiembrie de la Sala Thalia, unde preoţii şi credincioşii au posibilitatea să sprijine material activităţile filantropice ale Arhiepiscopiei Sibiului. Concertul va fi susţinut de elevi ai Liceului de Artă „Ilie Micu” din Sibiu, pregătiţi de artista Mariana Anghel, de grupul coral „Reuniunea Română de Cântări” din Sălişte şi de grupul vocal „Filotheos”. Banii vor fi destinaţi proiectelor de susţinere şi recuperare a copiilor cu autism.

Ghid în amenajarea locaşurilor de cult

Consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală a ţinut o prelegere legată de eforturile pe care trebuie să le depună Biserica pentru a atrage tinerii şi pentru a le oferi o educaţie religioasă viabilă, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox-2016. Emanuel Tăvală a anunţat proiectul nou-înfiinţatului Departament pentru educaţie şi formare continuă adresat preoţilor din toate cele 11 protopopiate, lansat în premieră la Sibiu. Proiectul este intitulat „Bune practici în amenajarea locaşului de cult şi a spaţiilor anexe” şi oferă sesiuni de comunicare, un ghid scris, precum şi consultanţă şi asistenţă. „Acest proiect nu se va rezuma doar la prezentări orale sau în power-point, ci vor fi şi câteva publicaţii, unde veţi găsi argumentele pe care să le invocaţi în cadrul discuţiilor referitoare la această temă. Acest proiect necesită un minim de efort, dar implică exemplul personal, bunul gust şi bunul simţ al fiecăruia dintre noi”, a spus consilierul cultural.
Preoţii au primit din partea reprezentantului Departamentului pentru educaţie şi formare continuă, Alexandru Dădârlat, materiale scrise informative, iar prima comunicare ştiinţifică legată de această temă a fost susţinută de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr.
„Spaţiu nostru eclesial, care pentru noi este în primul rând un spaţiu liturgic, trebuie să fie, asemenea unei icoane, o mărturie a Ortodoxiei, o mărturie a credinţei. Icoana este Ortodoxie vizuală, o trăire şi o proiecţie în spaţiu şi în culori a ceea ce trebuie să fie mărturisirea noastră de credinţă că Iisus Hristos este Dumnezeu şi Om, Unul în Sfânta Treime, Capul Bisericii a cărui trup suntem noi. La fel şi locaşul de cult trebuie să ne spună aceste lucruri în mod vizual, într-un limbaj plastic”, a subliniat părintele profesor.
Reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie din Sibiu au vorbit preoţilor la final despre activităţile de prevenire a infracţiunilor în comunităţi, preoţii având îndatorirea să ajute categoriile vulnerabile, în special bătrânii, să se ferească de acţiunile unor grupuri infracţionale.