Ședință de lucru în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 03 Octombrie 2018

În Sala Conventus din Palatul Patriarhiei a avut loc ieri, 2 octombrie, ședința de lucru a Consiliului Consultativ al Cultelor din România. La eveniment a participat și Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte. Secretariatul consiliului a fost alcătuit din pr. Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, și arhid. George Grigo­riță, consilier patriarhal.

După cuvântul de deschidere al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a luat cuvântul Prea­sfin­țitul Părinte Mihai Frățilă, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București, președintele acestei ședințe a Consiliului Consultativ al Cultelor din România. În continuare, au fost adresate mesaje ale reprezentanților mai multor culte. Au urmat dezbateri privind susținerea împreună în spațiul public a modificării definirii căsătoriei în Constituția României în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, necesitatea promovării împreună a participării cetățenilor români la referendumul din 6-7 octombrie și prezentarea de către participanți a unor aspecte deosebite din viața cultelor recunoscute din România. Luările de cuvânt s-au finalizat prin prezentarea și aprobarea unui comunicat al Consiliului Consultativ al Cultelor din România.

La final, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, a vorbit despre colecția „Albumele cultelor religioase din România”, anunțând apariția primului volum: „Cultul mozaic în România: istorie și patrimoniu” (Editura Paideia, 2018). Albumul a fost prezentat de prof. univ. dr. Ion Bănșoiu, directorul Editurii Paideia.