Ședință ordinară a Consiliului eparhial al Episcopiei Caransebeșului

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 12 Iunie 2017

Membrii forului executiv al Episcopiei Caransebeșului s-au întrunit joi, 8 iunie, în ședință de lucru sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, chiriarhul locului. Evenimentul s-a desfășurat la Centrul eparhial din Caransebeș, unde au fost dezbătute probleme curente ale secţiilor administrativ-bisericească, culturală, economică și social-misionară.

În această ședință ordinară a Consiliului eparhial s-au analizat la Sectorul administrativ-bisericesc aprobarea mișcărilor de personal clerical și neclerical în perioada 1 februarie - 1 iunie 2017 și aprobarea modificărilor în structura șematismului Episcopiei Caransebeșului, în perioada 1 februarie - 1 iunie 2017. De asemenea, s-a discutat situația preoților pensionari sau neîncadrați din Episcopia Caransebeșului, precum și situația salarizării personalului angajat în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, în contextul noii Legi-cadru a salarizării personalului plătit din fondurile publice (votată în cele două camere ale Parlamentului României).

La Sectorul cultural s-au analizat situaţia învăţământului teologic universitar şi preuniversitar din Episcopia Caransebeşului, planul editorial pentru anul 2017-2018 și implicarea Episcopiei Caransebeşului în manifestările naţionale „Centenar 2018”.

Programul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (18-20 iulie 2017) și programul de tabere al Departamentului de Tineret (iunie - septembrie 2017) au fost temele dezbătute la Sectorul social-misionar. Consiliul eparhial este organism executiv al Adunării eparhiale și are în competență problemele bisericești administrative, culturale, social-filantropice, economice, patrimoniale și funda­ționale pentru întreaga eparhie. Consiliul eparhial se compune din nouă membri, trei clerici și șase mireni, aleși pe termen de patru ani de Adunarea eparhială dintre membrii ei.