Şedinţe eparhiale la Sibiu, Cluj-Napoca şi Oradea

Un articol de: Pr. Cristian Rus - 25 Ianuarie 2016

Sâmbătă, 23 ianuarie, au avut loc şedinţele Consiliului şi Adunării eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, şi din Episcopia Oradiei. În cadrul şedinţelor au fost prezentate dările de seamă şi rapoartele pentru activitatea din anul trecut şi s-au prezentat proiectele pentru acest an.

În Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfân­tul Andrei Şaguna” din Sibiu a avut loc sâmbătă, 23 ianuarie, şedinţele Consiliului şi Adunării eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului.

Şedinţele de lucru ale Consiliului eparhial şi Adunării eparhiale din Arhiepiscopia Sibiului au fost precedate de Sfânta Liturghie, oficiată în capela facultăţii. Slujba religioasă a fost oficiată de Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un Te Deum în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi a membrilor Consiliului eparhial şi ai Adunării eparhiale. S-au rostit rugăciuni de mulţumire pentru ajutorul primit în toate activităţile pastoral-misionare, culturale, social-filantropice şi duhovniceşti, desfăşurate anul trecut în Arhiepiscopia Sibiului. Soborul şi participanţii au înălţat rugăciuni pentru binecuvântarea şi sprijinul tuturor clericilor şi credincioşilor din eparhie, pentru a trudi şi în acest an pentru binele Bisericii lui Hristos.

Prima şedinţă prezidată de IPS Mitropolit Laurenţiu a fost cea a Consiliului eparhial, în cadrul căreia s-au prezentat şi aprobat toate hotărârile Permanenţei Consiliului eparhial, luate de la ultima şedinţă a forului de conducere a eparhiei. Au fost prezentate şi aprobate schimbările de personal din eparhie, hotărârile din activitatea cultural, socială şi duhovnicească.

Educaţia tineretului

După încheierea şedinţei au urmat lucrările Adunării eparhiale, unde au fost prezentate şi aprobate dările de seamă ale sectoarelor eparhiale, care desfăşoară activităţile Arhiepiscopiei Sibiului în domeniul administrativ-bisericesc, cultural şi mass-media, social-filantropic, economic şi financiar, precum şi în organizarea monahală.

„Am reuşit să facem un bilanţ al activităţii pe care Arhiepiscopia noastră a desfăşurat-o pe parcursul anului care a trecut. Adunarea eparhială a primit cu multă bucurie şi dăruire dările de seamă prezentate de sectoarele bisericeşti şi le-am mulţumit tuturor pentru implicarea permanentă în aceste lucrări. Este important să vedem bilanţul activităţilor din anul trecut, dar şi dorinţa tuturor de a se implica şi mai mult în lucrările Bisericii, în vremuri tulburi şi neprielnice. Dorim să ne implicăm şi mai mult în educaţia tineretului, mai ales în acest an dedicat tineretului ortodox. Vrem să extindem activitatea social-filantropică, aşa încât Biserica să-şi facă simţită prezenţa şi să fie apărată de credincioşii care se bucură de toate darurile venite de la Dumnezeu.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate, pentru darurile revărsate asupra preoţilor şi credincioşilor noştri. Le mulţumim tuturor credincioşilor care au stat alături de noi în împlinirea lucrărilor noastre. Fără implicarea lor noi n-am fi reuşit să facem nimic. Am adus mulţumire şi pentru ajutorul primit de la Stat, prin contribuţia la salariile noastre, dar şi pentru sprijinul oferit la refacerea locaşurilor noastre de cult şi la zidirea de noi biserici”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. 

Proiectele noi pentru anul 2016 au fost prezentate şi aprobate, iar membrii Adunării eparhiale au avut posibilitatea să discute pe marginea acestora şi să contribuie la perfecţionare lor.

Şedințele eparhiale la Cluj-Napoca

La sediul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului au avut loc sâmbătă, 23 ianuarie, ședințele Consiliului și Adunării Eparhiale, care a fost prezidate de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

Consiliul Eparhial s-a reunit de la ora 8:00, în sala de ședințe a reședinței mitropolitane, unde consilierii eparhiali au prezentat pe larg activitatea fiecărui sector pe anul 2015.
Înainte de lucrările Adunării Eparhiale, în Paraclisul Seminarului Teologic, s-a oficiat un Te-Deum, în prezenta IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a Preasfințitului Vasile Someșa­nul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, și a membrilor Adunării Eparhiale.

În deschiderea ședinței adunării eparhiale, ce a avut loc în Aula „Nicolae Ivan”, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a susținut un cuvânt de învățătură unde a subliniat faptul că Biserica este comunitatea celor chemați la mântuire.

Au fost prezentate, pe urmă, realizările Eparhiei Clujului din anul 2015, pe plan pastoral misionar, social, cultural și economic. Unul din principalele evenimente organizate de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost Întâlnirea tinerilor ortodocși din Europa, ce a avut loc în luna septembrie, în pre­zența Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Pe lângă consilierii eparhiali, părinții protopopi, conducătorii școlilor teologice, au luat parte la ședință și membri ai Academiei Române din Cluj-Napoca, re­prezentanții armatei și au­torități locale din Cluj și Bistrița.

Momente de bilanț și proiecte în Episcopia Oradiei

Sâmbătă, 23 ianuarie, cu o zi înaintea sărbătoririi Unirii Principatelor Române, în Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei s-au desfăşurat, potrivit prevederilor articolului 97, alineatul 1, şi articolului 93, alineatul 1, din Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în sesiune ordinară, şedinţele de lucru ale Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei şi, respectiv, Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei. 

Lucrările, prezidate de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-au desfăşurat la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea, în paraclisul ce are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Sfinţii Ierarhi Atanasie, Chiril și Ioan cel Milostiv, Patriarhii Alexandriei și Sfântul Ierarh Nectarie din Eghina, și au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii, în acelaşi paraclis, de către un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, oficierea slujbei Parastasului pentru pomenirea Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, la împlinirea a 80 de ani de la trecerea sa la cele veșnice şi a slujbei de Te Deum îndătinate, în prezenţa ierarhului. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de monahii de la Mănăstirea „Sfânta Cruce”.

Sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Sofronie, cei nouă mem­bri, trei clerici şi şase mireni ai Consiliului eparhial al Episcopiei Oradiei s-au reunit în şedinţă de lucru în trapeza mică a mănăstirii orădene, în vederea dezbaterii şi aprobării rapoartelor generale anuale privind activităţile administrativ-bisericeşti, economice şi patrimoniale, cultural-educaţionale şi social-filantropice desfăşurate în Episcopia Oradiei în anul 2015, şi supunerii acestora spre aprobare şi validare Adunării eparhiale. 

Au fost discutate şi aprobate şi alte probleme ce intră în sfera de competenţă a acestui organism eparhial.

Aprobarea rapoartelor pe comisii

A urmat, apoi, şedinţa Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei la care au participat, alături de membrii statutari, în calitate de invitaţi, şi oficialități locale şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii din Oradea, precum: Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor, prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Sorin Curilă, preșe­dintele Senatului Uni­versității din Oradea și pre­ședintele Asociației „Părinți pentru Ora de Religie”, filiala Bihor, împreună cu membri ai asociației, Viorica Cherteș, președinte al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, împreună cu membre din cadrul asociației. 

De asemenea, tot în calitate de invitaţi au fost prezenţi: pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheşan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, pr. prof. Florin Negruțiu, inspector școlar de religie, protopopii și secretarii de la cele patru protopopiate din Eparhie, stareții și starețele așe­zămintelor monahale din Episcopia Oradiei, precum și membrii Consistoriului eparhial și ai Consistoriului monahal eparhial. Urmare a rostirii apelului nominal, s-a constatat prezenţa a 26 din cei 30 de membri ai Adunării eparhiale, şedinţa fiind valid constituită.

Sesiunea în plen a şedinţei Adunării eparhiale a Episcopiei Oradiei a fost deschisă de preşedintele acesteia, Preasfinţitul Părinte Sofronie, care, în cuvântul său, a subliniat importanţa întâlnirii membrilor acestui organism deliberativ eparhial, punând în evidenţă principalele aspecte legate de activitatea sectoarelor administrative ale Centrului eparhial în anul 2015.
Ierarhul a subliniat faptul că anul 2016 a fost proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, ca „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”, în Patriarhia Română. De asemenea, PS Episcop Sofronie a arătat că imediat după Sfânta Liturghie s-a oficiat slujba Parastasului pentru pomenirea Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, deoarece în ziua de joi, 21 ianuarie 2016, s-au împlinit 80 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului ierarh al Oradiei, iar în ziua de sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 80 de ani de când a fost prohodit și înmormântat în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu lună din Oradea, necropolă episcopală.

A urmat, apoi, împărţirea membrilor Adunării eparhiale în cadrul comisiilor de specialitate şi prezentarea rapoartelor referitoare la activitatea bisericească pe anul 2015, precum şi a proiectelor ce se doresc a fi realizate în anul 2016, pentru fiecare sector de activitate în parte. S-a trecut, în cele ce au urmat, la expunerea în plenul şedinţei, prin raportorii comisiilor, a rapoartelor generale anuale, ce au fost aprobate în unanimitate.

În cuvântul de la final, ierarhul a mulţumit cu recunoștință Bunului Dumnezeu pentru binecuvântarea revărsată peste clerul și poporul dreptmăritor din Eparhia Oradiei în anul ce a trecut, și membrilor organismului deliberativ eparhial și invitaților pentru prezenţă, dar mai ales pentru implicarea şi ajutorul oferit Bisericii strămoşeşti din Bihor în anul 2015, adresându-le îndemnul de a rămâne şi pe mai departe susţinători şi sprijinitori ai proiectelor Bisericii.

Manifestare de susţinere a valorilor creștine

Tot în această zi, 23 ianuarie, de la ora 12, Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, împreună cu un mare număr de clerici, preoți, ieromonahi și diaconi, monahi și monahii, elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea, oficialități locale și dreptcre­dincioși ai Bisericii strămoșești din Bihor au luat parte la manifestarea pașnică de solidaritate cu familia Bodnariu și familia Nan din Norvegia și toate celelalte familii aflate în suferință, ai căror copii au fost separați forțat de părinții lor, în urma unor decizii ale autorităților locale norvegiene, organizată în Piața Unirii din Oradea, la care au participat reprezentanți ai tuturor confesiunilor creștine din Oradea și Bihor, de etnii diferite, într-un efort comun de susținere a valorilor creștine tradiționale, pentru a sublinia importanța creșterii și educării copiilor în sânul familiilor lor.