Sedințe în protopopiatele Miercurea Ciuc şi Sfântul Gheorghe
La sediile protopopiatelor Miercurea Ciuc şi Sfântul Gheorghe au avut loc şedințe administrative. Preoţii au fost îndemnaţi la o cât mai mare implicare în activitățile cu tinerii. De asemenea, consilierii eparhiali au comunicat preoţilor ultimele decizii administrative la nivel eparhial.
La Miercurea Ciuc şedinţa a fost condusă de protopopul Gheorghe Păncescu, iar alături de preoţii din protopopiat au participat şi delegații Centrului Eparhial, pr. Teodor Bijec, consilier administrativ bisericesc, pr. Paraschiv Oltean, consilier economic, diac. Darius Mărcuș, consiler colportaj și pr. Laurențiu Gabriel Panciu, secretar eparhial.
Protopopul Gheorghe Păncescu a deschis lucrările acestei adunări amintind credința mărturisitoare a sfinților și necesitatea celor din prezent de le urma exemplul și a o propovădui: „Misiunea preotului în spațiul și contextul actual nu poate fi numită grea decât de acela care nu-și cunoaşte îndeajuns istoria credinței. Grele au fost clipele trăite de sfinți, de martiri și de cei ale căror nume nu le cunoaștem, dar ale căror fapte au contribuit la libertatea zilelor noastre. Tocmai datorită necesității aprofundării vieții sfințitoare prin mijlocirile sfinților, prin decizie Chiriarhală am hotărât în unanimitate (membrii Permanenței Consiliului Eparhial) că ar fi necesar ca lecturile noastre să nu rămână personale, ci să le împărtășim credincioșilor noștri prin intermediul presei religioase, dar și laice de pe raza protopopiatului nostru”.
După ce preoţii consilieri au comunicat hotărârile eparhiale, diac. Darius Mărcuș a prezentat și înmânat parohilor prezenți steagul Eparhiei Covasnei și Harghitei: „Prin binecuvântarea și implicarea directă a Preasfințitului Părintelui nostru Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, s-a realizat noul Stindard al Ortodoxiei covasno-harghitene. Arborându-l în Biserici, va fi semn al unității noastre din punct de vedere administrativ, teritorial, dar mai ales spiritual”.
Pr. Laurențiu Panciu a îndemnat la o cât mai mare implicare a clericilor în activitățile care ar putea aduna tineretul sub streașina Bisericii: ,,Biserica noastră este mama cea blândă și milostivă, care învață pe copii ei înțelepciunea cea netrecătoare. Dintotdeauna Biserica a reprezentat spațiul fizic spiritualizat care a adunat și a dat generații întregi de intelecuali, ca una ce este izvor și păstrătoare a culturii și tradiției autentice hristologice. Contemporanii Mântuitorului Îl numeu pe cel pe care-L avem astăzi Cap, pe Domnul Hristos, «Învățătorule», tocmai pentru a sublinia chemarea veșnic vie a omului spre cunoaștere. Prin conștientizarea acestei chemări, precum și prin exemplul personal, al fiecăruia dintre sfințiile voastre, tinerii neamului nostru vor putea deveni modele generațiilor viitoare”.
Şedință în Protopopiatul Sfântu Gheorghe
Ședința administrativă lunară din Protopopiatul Sfântu Gheorge s-a desfăşurat sub coordonarea protopopului Bercu Ioan. Au mai participat, alături de preoţii din protopopiat, și delegații Centrului Eparhial, pr. Pavel Suciu, consilier administrațiv, diac. Darius Mărcuș, consilier colportaj și a pr. Laurenţiu Panciu, secretar eparhial și inspector cateheză și activități cu tineretul.
Pe ordinea de zi s-au aflat probleme administrative ale protopopiatului și parohiilor, iar preoţii au fost înștiințaţi despre normele tipiconale și administrative prevăzute de Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române privind serviciile divine săvârșite, precum și modelele de pastorație demne de a fi urmate.
În cadrul ședinței a fost susținut un referat de către pr. Mocanu Teodor, paroh la Ozun, care a vorbit despre activitatea preoţilor: „Responsabilitatea păstorului de suflete reprezintă punctul central al slujirii filantropic-misionare-sociale. Preotul este chipul îngerilor din ceruri care doresc mereu a privi la Chipul cel de Slavă al Ziditorului, slujindu-i în tot locul și-n toată vremea cu inimă lipită de dumnezeiasca chemare ce i-a fost încredințată și urmând tuturor Sfinților slujitori acum la Altarul ceresc”.
Protopopul Ioan Bercu a subliniat necesitatea slujirii devotate: „Biserica noastră o putem numi strămoșească tocmai datorită oamenilor de jertfă din parohii, fie ei clerici sau credincioși. Așa cum noi ne trăim credința, ne rugăm la Bunul Dumnezeu ca și alții să ne poarte în inimile lor peste veacuri ca fiind stâlpi ai Ortodoxiei din aceste locuri”.