Ședințe preoțești și sfințiri în Arhiepiscopia Sibiului

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 23 Noiembrie 2022

Conferințele preoțești de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului au continuat în 23 noiembrie, la Brașov, unde preoții din trei protopopiate ale județului Brașov s-au întâlnit în Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovu­lui, sub preșe­din­ția Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Au fost prezenți în biserica din Șcheii Brașovului preoții din Protopopiatul Brașov, Protopopiatul Bran-Zărnești și Protopopiatul Prejmer-Săcele. Tema conferinței a fost „Sfinții Simeon Noul Teolog și Grigorie Palama, exponenți ai isihasmului”. La începutul întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu i-a îndemnat pe preoții prezenți să urmeze exemplul acestor sfinți în viața duhovnicească. Apoi, pr. conf. dr. Mircea Ielciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a susținut o prelegere pe tema conferinței.

Au urmat cele trei referate pregătite de preoți din cele trei protopopiate menționate. Astfel, pr. Lucian Nan de la Parohia Poiana Mărului, Protopopiatul Bran-Zărnești, a vorbit despre „Sfântul Paisie de la Neamț - reprezentant de seamă al isihasmului”, iar pr. Daniel Săraru de la Parohia Budila, Protopopiatul Prejmer-Săcele, a susținut referatul „Rugăciunea isihastă și rolul ei în sfințirea sau îndumnezeirea omului”. Ultimul referat a fost susținut de pr. Axente Cosmin Coșorean de la Parohia Brașov-Blumăna XII și s-a intitulat „Sfinții isihaști, modele de rugăciune personală”.

Conferința s-a încheiat cu un dialog al participanților despre cele prezentate de invitatul manifestării și de cei trei preoți.

Sfințirea Aeroportului Brașov

În aceeași zi, IPS Părinte Mitropolit Laurențiu a sfințit terminalul Aeroportului Brașov.