Seminar de weekend la ASCOR Iaşi: „Nu am destulă credinţă ca să fiu ateu“
La finalul săptămânii trecute, ASCOR - filiala Iaşi a organizat un seminar de weekend în cadrul căruia s-au întâlnit studenţi de la diferite facultăţi din acest centru universitar, precum şi studenţi din Bucureşti. Pe parcursul celor două zile (vineri şi sâmbătă), s-au desfăşurat diferite activităţi - jocuri de cunoaştere, dialoguri cu invitaţi deosebiţi, participarea la Sfânta Liturghie, vizionarea unui film („The Sunset Limited“), şi dezbateri pe tema „Nu am destulă credinţă ca să fiu ateu“.
Cei doi invitaţi ai întâlnirii au fost pr. asist. dr. Paul Cezar Hârlăoanu şi poetul Marius Iordăchioaia de la care am învăţat şi ne-am reamintit multe lucruri frumoase, dar mai ales am fost provocaţi să răspundem la o întrebare: „Avem noi curajul să-L cunoaştem pe Hristos?“. Prin aceste dialoguri şi dezbateri, am aflat că mândria este ceea ce îl împiedica pe ateu să fie credincios şi că, pentru a fi creştin, trebuie să ne micşorăm pe noi înşine şi să-L lăsăm pe Hristos să crească, aşa cum Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a spus: „De acum eu trebuie să mă micşorez, ca Acela să crească“. Viaţa noastră, prin credinţă, devine din egocentrică hristocentrică. Prin urmare, curajul de care avem nevoie este curajul de a lepăda propria mândrie, propriul eu, egoismul nostru, pentru a putea trăi noi în Dumnezeu şi Dumnezeu în noi. Omeneşte, putem trăi pe pământ, dar totodată să fim morţi în interior, sufleteşte, duhovniceşte, căci neavându-L pe Hristos, Dătătorul de viaţă, şi Viaţa însăşi, nu avem cu adevărat acea viaţă nemuritoare, care rămâne în veac, ci numai o palidă umbră a ei - existenţa aceasta pământească, care se termină cu mormântul.
A crede nu înseamnă neapărat că L-am şi cunoscut pe Hristos
Între altele, am putut face o introspecţie, am încercat să ne cunoaştem puţin pe noi înşine, prin filtrul credinţei şi al cunoaşterii lui Dumnezeu: dacă am cunoscut sau nu pe Hristos. A fi credincios, a crede, nu înseamnă neapărat că L-am şi cunoscut pe Hristos. Simpla împlinire a rânduielilor exterioare, a merge la biserică, a ne spovedi şi a ne împărtăşi, toate acestea nu sunt suficiente pentru a-L cunoaşte în mod real pe Dumnezeu. Totuşi nici un creştin nu poate spune că nu L-a cunoscut în parte pe Hristos, măcar că nu deplin, fie şi în cea mai mică măsură, conştient sau nu. Am aflat şi care este calea de a-L cunoaşte şi anume: 1. recunoşti că nu-L cunoşti; 2. nu te laşi până nu-L cunoşti.
Vizionarea filmului „The Sunset Limited“ înfăţişează o variantă a antitezei dintre omul credincios şi cel ateu. Cele două personaje sunt puse faţă în faţă, într-un dialog. Unul este un om cult, profesor universitar, împlinit în ceea ce priveşte cariera, dar falimentar în cee ce priveşte relaţiile cu oamenii. Este ateu şi nefericit; ajuns la limita deznădejdii, încearcă să-şi pună capăt zilelor. Celălalt personaj, dimpotrivă, este un criminal, un păcătos, dar care, cunoscându-L pe Dumnezeu, îşi schimbă viaţa şi devine un om liniştit, fericit; găseşte sens în propria lui viaţă, spre deosebire de profesor, căruia i s-au dărâmat toate sistemele de valori ce singur şi le-a făurit despre viaţă.
Acest seminar de weekend este primul de acest gen organizat de ASCOR - Iaşi şi sperăm că va deschide o serie întreagă de astfel de activităţi pe viitor. Aşteptăm propunerile voastre pentru temele ce doriţi să le dezbatem în cadrul seminariilor şi vă invităm să vă alăturaţi în număr cât mai mare celor care au participat la această primă ediţie.
(Gabriela Rusu, studentă la Facultatea de Economie din Iaşi)