Seminar despre alimentație, la Facultatea de Teologie din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 03 Noiembrie 2017

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”  din Sibiu a avut loc marți, 31 octombrie, Seminarul „Bucătăria românească conformă cu tradiția ortodoxă”. În cadrul seminarului au fost prezentate mai multe lucrări despre alimentație și rolul acesteia în viața spirituală.

Evenimentul a avut loc în cadrul Proiectului „Valori ale cunoașterii tradi­ționale în susținerea «Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019»”, implementat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Seminarul a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Fa­cultății de Teologie și a adunat cadre didactice, preoți, cercetători și studenți.

În cadrul manifestării au fost susținute mai multe prezentări cu referire la tema aleasă și la proiectul amintit. Astfel, conf. univ. dr. Mihaela Antofie, prodecan al Facultății de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului din cadrul universității menționate, a prezentat pe larg Proiectul „Valori ale cunoașterii tradiționale în susținerea «Regiunii Gastronomice Europene Sibiu 2019»”. Mai apoi, prodecanul Facultății de Teologie, pr. prof. dr. Aurel Pavel a prezentat lucrarea „Hrănirea omului din perspectiva Sfintei Scripturi și Sfintei Tradiții și denaturarea postului”. Ierom. lect. dr. Vasile Bârzu a prezentat referatul „Hrana, aliment și/ sau sacrament”, iar prof. dr. Sebastian Moldovan a susținut prezentarea numită „Sfântul Maxim Mărturisitorul despre cultivarea plantelor”. Nu în ultimul rând, pr. lect. dr. Sorin Dobre a prezentat lucrarea „Microfermă agrară și parohie. Studiu de caz: Parohia Cristian, județul Brașov”.

Alimentație și spiritualitate

În cadrul discuțiilor a fost evidențiat locul aparte al alimentației corecte pentru sănătatea trupească și sufletească a omului.

„La finalul seminarului, conf. univ. dr. Mihaela Antofie a subliniat rolul important al Bisericii în acest proiect prin care tradiția culinară românească se dorește a fi și mai bine valorificată. Lucrările prezentate în cadrul facultății noastre demonstrează preocuparea de cercetare a relației dintre alimentație și spiritualitate, rolul hranei pentru viața omului, datoria umanității de a conserva și proteja mediul înconjurător și de a folosi resursele planetei într-un mod responsabil. Sperăm că, prin eforturile noastre, oamenii vor înțelege că hrana nu trebuie să afecteze sănătatea trupească și sufletească și că ea este un dar și o binecuvântare de la Dumnezeu”, ne-a spus pr. prof. dr. Aurel Pavel.

Tema acestui seminar va fi dezbătută și cu prilejul altor întâlniri similare în mediul academic sibian.