Seminarii de formare continuă în Arhiepiscopia Sibiului
La Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, au început în această săptămână primele seminarii de formare continuă din acest an pentru clericii din Arhiepiscopia Sibiului. Seminariile au diferite teme de interes pentru pastoraţia în parohii, la discuţii fiind invitaţi profesori de Teologie, psihologi, medici şi specialişti în terapie psihiatrică.
Seminariile sunt organizate de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de formare continuă şi misiune. Primele întâlniri cu preoţii de la parohii şi din mănăstiri au loc în perioada 23-25 mai şi au ca temă de discuţie pastoraţia persoanelor dependente. Prima grupă este formată din 14 preoţi de la parohii şi un ieromonah, iar invitaţii organizatorilor sunt arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., pr. conf. univ. dr. Constantin Necula şi conf. dr. Sebastian Moldovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, precum şi psihologul şi psihoterapeutul Crina Lupea. De asemenea, la discuţii a participat şi Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul mănăstirii, care a transmis participanţilor la seminarii binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
„Aceste seminarii sunt foarte folositoare pentru preoţii din parohii, pentru că sunt des întâlnite cazurile de persoane dependente de alcool, droguri, internet sau alte lucruri care pun stăpânire pe suflet. Avem multe de învăţat de la invitaţii care susţin prelegeri, pentru ca pastoraţia în parohii să fie îmbunătăţită. Nici mănăstirile nu sunt ferite de situaţii în care persoane cu adicţii să ne ceară ajutorul. Trebuie să găsim şi noi aceste metode de a ajuta astfel de persoane şi nu să-i izolăm pe aceşti oameni. De aceea, consider că aceste seminarii sunt foarte folositoare pentru preoţi şi monahi”, ne-a spus Părintele Episcop.
Terapie şi rugăciune
În cadrul seminariilor, preoţii au aflat mai multe modalităţi practice de pastoraţie şi terapie a persoanelor care se confruntă cu probleme de adicţie. Întâlnirile sunt dinamice, cu dezbateri pe marginea soluţiilor aflate la îndemâna preoţilor pentru a ajuta credincioşii care se confruntă cu probleme de adicţie şi nu numai.
„Prin aceste seminarii dorim să venim în sprijinul preoţilor. Abordând aceste tematici de pastoraţie practică, preoţii au ocazia să împărtăşească din propriile experienţe şi să cunoască experienţa invitaţilor. Celelalte seminarii de formare continuă din acest an vor avea alte teme de discuţii: pastoraţia copiilor şi tinerilor, pastoraţia în situaţii de criză, comunicare mediatică”, ne-a spus Alexandru Dădârlat, coordonatorul Departamentului de formare continuă şi misiune.
La seminariile care vor avea loc în viitor, preoţii participanţi vor avea posibilitatea să discute cu specialişti în diferite domenii, între care psihologul Mugur Frăţilă, pr. Ilarion Mâţă, medicul psihiatru Andrei Pătrâncă, psihologul Nicoleta Mândrean, medicul oncolog Nicoleta Moşoiu şi inginerul Mihai Mihu.