Seminariști din Timișoara, olimpici la limba greacă veche

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 27 Aprilie 2017

Între 22 și 26 aprilie, la Timi­șoara a avut loc Olimpiada națională de limbi clasice: latină și greacă veche. Peste 220 de elevi de gimnaziu și liceu, de la instituții de învăță­mânt de stat și private din toa­te județele țării, care stu­diază la toate formele de învă­țământ, au participat la această competiție națională de excelență cu deschidere internațională.

Etapa națională a Olimpiadei de limbi clasice a avut loc du­minică, 23 aprilie, și s-a desfășurat pe două secți­uni: limba latină și limba greacă veche (elinã). La limba latină au participat elevi din clasele VIII-XII, iar la limba greacă veche, elevi din clasele IX-XII. La această etapă a concursului a participat câte un singur elev de la fiecare clasă, primul în ierarhia clasei la care a concurat. După proba scrisă, toți partici­panții au vizitat obiectivele de referință ale municipiului Timi­șoara, iar seara au participat la un program cultu­ral-interactiv, susținut la Filarmonica Bana­tul.

Festivitatea de premiere a olimpicilor la limbile clasice s-a desfășurat în aula Universității de Vest, în prezența președin­telui de onoare al comisiei, prof. univ. dr. Dan Negrescu, a partici­pan­ților la olimpiadă, precum și a profesorilor coordonatori sau însoțitori. Din partea Arhiepiscopiei Timișoarei, la eveniment a fost prezent părintele consilier Sorin Lungoci.

La fiecare secțiune și la fiecare clasă s-au acordat câte trei premii (premiu I, premiu II și premiu III) și câteva mențiuni. Premiile și mențiunile au fost acordate de Ministerul Educației Na­ționale și au constat în diplome și bani, conform cuantumului aprobat prin ordinul ministrului. Pe lângă premiile și mențiunile acordate de MEN, Universitatea de Vest din Timișoara a acordat diplome, înso­țite de premii speciale ce au constat în bani, cărți, obiecte de bi­rotică și papetărie.

Printre olimpicii naționali la limba greacă veche s-au aflat doi elevi seminariști timișoreni: Răz­van Dragoș Filip Homeag (clasa a X-a) și George Antoniu Nicoară (clasa a XI-a), de la clasele de teo­logie din cadrul Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timi­șoara. Ambii, prin perseve­rență și multe ore de studiu, coordonați cu măies­trie de prof. Monica Ghe­ra, au ob­ținut premiul II. La limba latină, eleva Anisia Mateia (clasa a IX-a), de la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, a obținut menți­une.

Olimpiada națională de limbi clasice s-a desfășurat conform prevederilor din metodologia-ca­dru de organizare și desfă­șu­rare a olimpiadelor și concursu­rilor școlare. Scopul general al acestui concurs - identificarea și valori­zarea elevilor cu un înalt nivel de competență la limbi clasice, precum și promovarea exce­lenței în domeniul culturii umaniste, prin valorificarea atributelor acestor discipline de studiu, care presupun relaționări lingvistice și culturale complexe. Se cu­noaș­te faptul că, prin studierea discipli­nelor clasice la nivelul ex­celenței, elevii conștientizează necesitatea raportării civilizației moderne la cultura clasică, pentru a dobândi o viziune globală asupra umani­tății, definind, deopotrivã, eforturile omului antic și modern de înțelegere a condi­ției umane, în context universal. Organizatorii olimpiadei na­țio­nale de limbi clasice din acest an au fost Colegiul Națio­nal Bă­nățean Timișoara și Universitatea de Vest din Timi­șoa­ra, iar printre parteneri s-au aflat: Mitropolia Banatului, Pri­măria Timișoara, Consiliul Jude­țean Timiș, Asocia­ția Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara și Filarmonica Bana­tul.

Tot la Timișoara a avut loc miercuri, 26 aprilie, și festivitatea de deschidere a Olimpiadei națio­nale de religie pentru cultele romano-catolic și greco-catolic, clasele VII-XII, în limba română. Cu binecuvântarea Înalt­preasfin­țitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a fost pre­zent la evenimentul inaugural părintele Marius Sfercoci, inspector bisericesc.

„Dorim să construim o comuniune a bucuriei, în cadrul căreia să eviden­țiem valoarea practică a iubirii creș­tine și să așezăm cu dragoste, în sufletele elevilor noştri, cre­din­ța, respectul, bunătatea și blânde­țea”, a specificat prof. Daniela Li­liana Buzatu, inspector școlar pentru religie, Inspectoratul Șco­lar Județean Timiș.

Olimpiada națională de religie pentru cultele romano-catolic și greco-catolic este organizată de Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Liceul Teologic Romano-catolic Gerhardinum Timișoara, în parteneriat cu Episcopia Romano-catolică din Timișoara. O contribuție majoră în desfășu­rarea evenimentului și-au adus Consiliul Județean Timiș, Pri­măria Municipiului Timișoara și Basilica Maria-Radna.