Seminariştii suceveni şi-au cinstit ocrotitorul

Un articol de: Tudorel Rusu - 16 Decembrie 2016

În urmă cu aproape un an, sediul Seminarului Teologic din Suceava a luat foc. Incendiul a distrus în totalitate clădirea şi toate bunurile materiale necesare studiului, însă nimeni nu a fost vătămat, profesorii şi elevii văzând în acest fapt minunat puterea rugăciunilor Ocrotitorului lor spiritual - Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. În ziua pomenirii Sfântului, pe 13 decembrie, elevii seminarişti şi cadrele didactice au venit să-i mulţumească acestuia prin participarea la Sfânta Liturghie, săvârşită în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava".

Pe data de 13 decembrie, elevii Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei" din Suceava şi-au sărbătorit ocrotitorul spiritual, de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc 323 de ani. Cu acest prilej, IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava", după ce în seara precedentă a fost săvârşită slujba Privegherii. Din soborul slujitor au făcut parte arhid. Bogdan-Mihai Hriscă, directorul Seminarului Teologic Suceava şi pr. prof. inspector Gheorghe Hostiuc. Răspunsurile la strană au fost date de corul seminarului.

„Păcatul smintelii este mai grav decât păcatul în sine"

Momentul liturgic s-a încheiat cu un cuvânt de învăţătură adresat elevilor de către IPS Părinte Pimen: „Ca elevi seminarişti sunteţi un fel de apostoli în comunităţile din care proveniţi. De aceea, comportamentul dumneavoastră trebuie să fie spre zidire sufletească. Să nu vă lăsaţi amăgiţi de fel de fel de obiceiuri, fel de fel de cuvinte, fel de fel de fapte, care sunt nepotrivite cu învăţătura creştină. Fiecare vom răspunde în faţa lui Dumnezeu; să nu fim pricină de sminteală, pentru că păcatul smintelii este mai mare, mai grav, decât păcatul în sine".

Cea de-a două etapă a sărbătorii a constat într-o activitate culturală, menită să le facă mai bine cunoscută elevilor personalitatea culturală şi istorică a Sfântului Mitropolit Dosoftei.
Seminarul Teologic din Suceava a luat fiinţă în anul 1991, cu binecuvântarea IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Incendiul din 2015 a distrus în totalitate clădirea şi tot ce însemna bunurile materiale necesare studiului. În prezent, clasele cu profil teologic, împreună cu cei 16 profesori, îşi desfăşoară activitatea în spaţii oferite de Colegiul „Petru Muşat". Seminarul sucevean mai are în structura de funcţionare şi trei grădiniţe, cu care însumează un efectiv de 412 elevi.