Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava și-a cinstit ocrotitorul

Un articol de: Irina Ursachi - 13 Decembrie 2021

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființare, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Do­sofotei” din Suceava și-a cinstit luni, 13 decembrie, ocrotitorul, printr-o serie de evenimente aniversare care au avut ca scop întâlnirea gene­ra­țiilor școlii care au făcut parte din această familie, în care în ultimele trei decenii au descoperit dintre tainele cunoașterii lui Dumnezeu.

Bucuria hramului seminarului a fost sporită de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Prea­sfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Sucevei și Rădăuților, în­conjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ion Cristea a fost hirotonit întru preot, iar teologul Constantin Marius Căpiță a fost hirotonit diacon.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al seminarului teologic, condus de arhid. Paul Iușcă, iar la momentul chinonicului, corul școlii, dirijat de pr. Lucian- Ionuț Tablan Popescu, a interpretat colinde tradiționale românești.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, soborul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru dascălii și colegii stră­mutați la cele veșnice.

La final, Preasfințitul Părinte Ma­ca­rie le-a vorbit celor prezenți despre bucuria de a reveni în Suceava tinereților de seminarist, dar și despre importanța acestei zile: „Sfântul Ierarh Dosoftei ne învață să dăm o bună și dreaptă mărturie, căci el însuși s-a făcut tuturor toate ca pe toți să-i dobândească. El nu ne-a dăruit doar limba vechilor cazanii, ci și viața sa în Hristos. Așa cum precizau cronicarii, a păstorit în vremuri ne­pașnice pentru Biserică și neam. (…) Lui îi datorăm traducerea în dulcea limbă românească a Liturghiei marelui Ioan Gură de Aur, pe care l-a iubit și l-a urmat, asumându-și, asemenea marelui arhipăstor de la Constantinopol, exilul departe de eparhia sa și de mult iubita sa țară a Moldovei”.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul și-a manifestat bucuria și recunoștința de a fi gazdă a acestui eveniment deosebit de important pentru seminarul teologic, a adus mulțumiri tuturor celor care de-a lungul anilor au susținut activitatea acestuia și a transmis gândul de încurajare din partea Înaltpreasfin­țitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Seria evenimentelor aniversare a continuat cu inaugurarea comuni­tății de absolvenți a seminarului. Proiectul, aflat la început de drum, își propune să îi aducă împreună pe elevii de ieri, care sunt dornici să își manifeste recunoștința pentru darurile pe care le-au primit în anii de studiu prin împărtășirea expe­riențelor de viață celor ce sunt acum în băncile școlii, aflați la început de drum. La ceasul Vecerniei, întreaga comunitate a seminarului a fost prezentă în paraclisul școlii pentru a împodobi bradul cu globuri, în cântec de colinde.