Seminţele de dovleac, indispensabile în alimentaţia de toamnă
Dovleacul sau bostanul este o plantă erbacee de toamnă al cărei fruct nu ar trebui să lipsească din alimentaţia acestei perioade, inclusiv seminţele, care sunt adevărate surse de sănătate. Cu sute de ani în urmă, populațiile din America de Nord și de Sud foloseau semințele de dovleac pentru efectul lor diuretic, iar pulberea obținută prin măcinarea lor o amestecau cu apă, lapte sau miere și o consumau pentru eliminarea viermilor intestinali. Semințele de dovleac conțin o mulțime de nutrienți. Sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi nesaturate, inclusiv Omega 3, conțin o gamă largă de minerale, inclusiv fier, seleniu, fosfor, mangan, cupru, magneziu, zinc, calciu, dar şi vitaminele A, C, E, K, cele din grupul B și beta-caroten, pe care organismul le transformă în vitamina A. Seminţele de dovleac pot fi consumate crude, prăjite sau adăugate în diverse preparate, inclusiv deserturi.
Rețete
Pateu cu seminţe de dovleac
Ingrediente: 200 g semințe de dovleac hidratate, 4 linguri de pastă de susan (tahini), 4 linguri de semințe de floarea-soarelui, sucul de la o jumătate de lămâie, 5 linguri de apă, 3 căței de usturoi, 1 linguriță de turmeric, 100 g roșii deshidratate, sare neiodată, piper după gust. Preparare: Semințele de dovleac se hidratează timp de 4 ore, apoi se scurg de apă şi se mărunţesc în blender împreună cu semințele de floarea-soarelui. Se adaugă pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul zdrobit, roșiile deshidratate, turmeric, sare, 4 linguri de apă și piper. Se omogenizează până se obține o pastă. Pateul se servește cu felii de dovlecel sau castravete crud.
Biscuiţi cu seminţe de dovleac
Ingrediente: 350 g făină, 250 g unt, 100 g zahăr, 120 g marțipan, 100 g semințe de dovleac tocate, 50 g de semințe de dovleac întregi, coaja de la o lămâie, 3 gălbenușuri de ou, 1 ou întreg, un praf de sare, 1 pachet de praf de copt. Pentru cremă: semințe de dovleac măcinate, nutella. Preparare: Se prăjesc semințele de dovleac tocate și se lasă la răcit; se cerne făina într-un bol, se adaugă zahărul, gălbenușurile de ou, sarea, coaja de lămâie, semințele de dovleac și se amestecă. Se frământă marțipanul și untul, apoi se adaugă la ingredientele rămase; se frământă un aluat neted și fraged și se pune la frigider pentru o oră, după care se modelează biscuiții și se ung cu ou bătut și pe deasupra se pun semințe de dovleac, apoi se pun la copt, la foc mediu, pentru 8 minute. Se amestecă nutella cu semințele de dovleac ras și se umplu biscuiții când se răcesc.