Seniorii Parohiei Lazaret, pe meleaguri băcăuane
Centrul de socializare şi petrecere a timpului liber al Parohiei Lazaret din Bacău a organizat joi, 4 aprilie 2019, o nouă activitate. Seniorii centrului au mers într-un pelerinaj pentru a cunoaşte câteva biserici şi obiective reprezentative ale judeţului Bacău.
Persoanele vârstince care fac parte din Centrul de socializare şi petrecere a timpului liber al Parohiei Lazaret din Bacău au continuat seria activităţilor organizate săptămânal. Astfel, joi, 4 aprilie 2019, credincioşii au mers într-un pelerinaj cu scopul de a facilita cunoaşterea unor locuri pline de încărcătură istorică şi duhovnicească de pe cuprinsul judeţului Bacău. După participarea la Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite, cele 30 de persoane s-au deplasat la Salina Târgu Ocna. Aici au fost întâmpinaţi de părintele Elisei Roncea, slujitor al capelei din incinta salinei. A fost oficiată slujba Acatistului, după care pelerinii s-au închinat la fragmentul din moaştele Sfintei Varvara şi ale Sfintei Muceniţe Paraschevi din Roma. A urmat vizitarea salinei şi prezentarea unui scurt istoric privind activitatea de extragere a sării în zonă, de la început şi până astăzi. Cei prezenţi au putut vedea din panourile de prezentare imagini cu structura celor 12 etaje ale salinei.
Paşii pelerinilor s-au îndreptat apoi spre Biserica Borzeşti. Muzeograful Florica Ursu a oferit informaţii istorice despre dorinţa Sfântului Voievod Ştefan cel Mare de a construi acest locaş de închinare în memoria strămoşilor săi de pe meleagurile locurilor unde a copilărit. Arhitectura deosebită a bisericii, unicitatea planului iconografic care prezintă în imagini configuraţia de atunci a Cetăţii Sucevei, chipul votiv al domnitorului-ctitor, frumoasa istorie a stejarului din Borzeşti şi multe alte informaţii primite au reuşit să contureze o admiraţie aparte faţă de biserica voievodală a Borzeştiului.
Ziua s-a încheiat cu vizitarea Mănăstirii Bogdana, oază de meditaţie şi pace sufletească aparte din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, unde pelerinii s-au închinat la moaştele Sfântului Teodosie de la Brazi.
„A fost o zi cu o deosebită încărcătură spirituală, în care am reuşit să descopăr numeroase bogăţii de suflet, dar şi vestigii istorice ale judeţului nostru. Ideea de a ne constitui într-un grup preocupat la orice vârstă să cunoască istoria locului, îmbinată cu trăirea credinţei pe aceste meleaguri, ne face să fim şi mai dornici în a călători spre a descoperi noi locuri. Pe lângă toate acestea, se adaugă bucuria de a ne face noi prieteni în acest grup, de a ne împărtăşi gânduri şi sentimente unii altora şi de a aduce alături de noi alte persoane, cărora să le oferim în dar atmosfera de suflet pe care noi am descoperit-o la Parohia Lazaret”, s-a exprimat Victoriţa Domide, participant la activităţile Centrului de socializare şi petrecere a timpului liber al Prohiei Ortodoxe Lazaret.