Serbarea hramului împărătesc al bisericii voievodale din Tinăud, Bihor

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 23 Mai 2024

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, marți, 21 mai, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a să­vârșit Dumnezeiasca Liturghie în Biserica voievodală „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” și „Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena” a satului bihorean Tinăud, prăznuind astfel pentru prima dată cel de al doilea hram al bisericii de enorie.

Sfântul lăcaș este o ctitorie a domnitorului Constantin Șerban Basarab, voievod al Țării Româ­nești, și a soției sale, Bălașa Doamna, aflați în pribegie în Crișana, la Cetatea Piatra Șoimului din Bihor. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat lucrarea providențială pe care Dumnezeu a manifestat-o prin Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, care au eliberat Biserica lui Hristos de sub jugul persecuțiilor sângeroase, ocrotind-o și întemeind noua și prospera civilizație a Bizan­țului. 

„Civilizația românească este civilizația Sfântului Constantin și a Sfintei sale mame Elena. Civili­zația românească este o civilizație creștină, răsăriteană, constantinopolitană, bizantină”, a spus ierarhul. Preasfințitul Părinte Sofronie l-a hirotonit diacon pe teologul Cris­tian-Alin Nistor. 

La Sfânta Liturghie și la slujba Parastasului care a urmat, ierarhul şi soborul slujitor au înălțat rugăciuni pentru odihna și mântuirea sufletelor ctitorilor bisericii: Constantin Șerban Basarab Voievod și Bălașa Doamna. 

La final, ierarhul l-a hirotesit protoiereu pe pr. paroh Laurențiu- Florin Brîndaș, consilier eparhial responsabil de Sectorul catehetic și activități cu tineretul.