Serbia este în lacrimi

Data: 08 Mai 2023

Două atacuri armate au zguduit Serbia săptămâna trecută. Primul a fost comis miercuri la o școală din Belgrad de un copil de 13 ani și a fost urmat de un altul, o zi mai târziu, în care un tânăr aflat într-o mașină în mers a deschis focul asupra unui grup de persoane. În total, 16 oameni și-au pierdut viața, iar cel puțin alți 20 au fost răniți. Trei zile, începând de vineri, Serbia a fost în doliu național. În bisericile din toată țara s-au ținut rugăciuni pentru victime.

Serbia este încă în stare de șoc, îndoliată și cufundată în tristețe, după ce 8 persoane au murit miercuri și alte 8 joi, în două atacuri succesive.

Şcoala Vladislav Ribnikar din cartierul Vracar, în centrul Belgradului, a fost scena primei tragedii. Miercuri dimineaţa, un elev de 13 ani, înarmat cu un pistol de 9 mm şi cu mai multe încărcătoare, a deschis focul, ucigându-l iniţial pe agentul de pază al şcolii şi trei elevi pe coridoare, după care a intrat într-o clasă unde a tras asupra unei profesoare și asupra colegilor. Au murit şapte fete şi un băiat, toţi născuţi între 2009 şi 2011, precum şi agentul de pază. Alţi şase copii şi profesoara lor de istorie au fost răniţi şi spitalizaţi. Este „una dintre zilele cele mai dificile din istoria contemporană” a Serbiei, a spus miercuri seară preşedintele sârb Aleksandr Vucic.

O zi mai târziu, un tânăr de 21 de ani a deschis focul asupra unui grup de persoane, făcând alte 8 victime. Potrivit presei locale, el fusese implicat într-o altercaţie în curtea școlii din satul Dubona, lângă oraşul Mladenovac, la 42 km sud de Belgrad. După ceartă a plecat, dar s-a întors cu o puşcă de asalt şi un pistol şi a tras dintr-o maşină în mişcare. Un poliţist şi sora sa se numără printre cei ucişi. Atacatorul a fugit, dar a fost prins și arestat vineri în centrul țării, lângă Kragujevac, după o operaţiune amplă de căutare în care au fost impli­cați 600 de polițiști sârbi.

Potrivit agențiilor de presă, care au căutat să înțeleagă contextul în care s-au produs cele două masacre, Serbia are o cultură a armelor de foc adânc înrădăcinată, dar şi un regim strict de control al acestora.

Întreaga regiune a Balcanilor de Vest este inundată de sute de mii de arme ilegale, rămase la populație din timpul războiului din anii 1990 din fosta Iugoslavie, relatează Reuters. După încheierea conflictului, o parte din armele deținute fără drept au fost predate sau înregistrate ca urmare a unor amnistii. Totuşi, Serbia rămâne pe locul al treilea pe plan global la gradul de „înarmare” a populației, după SUA şi Yemen, cu circa 39 de arme de foc la 100 de locuitori - alături de Muntenegru, potrivit raportului Small Arms Survey din 2018.

Pe de altă parte, vânătoarea ­este foarte populară în țara vecină, peste 78.000 din cei 6,6 milioane de locuitori având permise de vânătoare, iar numeroase familii deţin arme în casă de generaţii. (C.Z.)